asielzoekers

Nieuws

26 juni 2018 door Tear

Hulporganisaties starten campagne voor humaan asielbeleid

Ruim twintig maatschappelijke en mensenrechtenorganisaties reageren met afschuw op het mogelijk instemmen van de Tweede Kamer met het nieuwe asielplan van de EU. Met een gezamenlijke online campagne en via advertenties in de dagbladen vragen zij de regering om juist een humaan asielbeleid in lijn met het internationale recht.

EU-president Tusk stelde onlangs als mogelijke oplossing van het migratie- en vluchtelingenvraagstuk voor om Europa af te sluiten voor mensen op de vlucht. Opvang, bescherming en hulp voor kwetsbaren wordt daarmee afgeschoven op landen die daar stuk voor stuk minder toe in staat zijn dan EU-landen zelf. In de gezamenlijke advertentie die woensdag in de dagbladen staat, zeggen de organisaties: “Er is groot verschil tussen opvangen in de regio en opsluiten in de regio”.

“Europa afsluiten voor kwetsbare mensen op de vlucht is onacceptabel. Wij vragen de Nederlandse regering om moreel leiderschap en een asielbeleid dat recht doet aan waar Europa voor staat: menselijkheid, solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid. Niemand vlucht vrijwillig,” aldus de organisaties.

Nooit eerder sloegen in zo’n korte tijd zoveel maatschappelijke organisaties de handen ineen om hun zorgen te uiten voor voorgenomen wijzigingen in het asielbeleid. De actie, te volgen via de site doEUreallycare.org, wordt gesteund door Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, CARE Nederland, Cordaid, Het Rode Kruis, Hivos, ICCO/Kerk in Aktie, Oxfam Novib, PAX, Plan Nederland, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Tear, Terre des Hommes, Vluchtelingenwerk Nederland, War Child, WorldVision en ZOA.

Reacties

De vluchtelingenindustrie begint nattigheid te voelen. Over humaan gesproken, is de oorspronkelijke bevolking van Europa ook humaan of zijn Europeanen inhumane levensvormen waarover weldoeners zich niet hoeven bekommeren?
A
Nee hoor, ook jij bent als Europeaan een helemaal humane levensvorm en als jij eens zou moeten vluchten zou een humaan asielbeleid ook voor jou gelden; dus wees niet al te zeer bezorgd.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher