paardrijden

Dagelijks leven

27 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Refoweb-vragensteller vraagt zich af of paardencoaching Bijbels verantwoord is

'Ik doe aan paardencoaching en het bevalt me erg goed. Paarden laten namelijk van nature zien hoe jij je voelt, omdat ze jou ‘scannen’ op gevaar. Zo voelen ze mensen heel goed aan,' merkt een vragensteller op via Refoweb.nl.

'Nu hoor ik echter van bepaalde kanten dat mensen deze therapie als zweverig of spiritueel zien. Hier kan ik me echt niet in verplaatsen. Ik ben bang dat ik nu verkeerd doe aan paardencoaching. Is deze vorm van coaching inderdaad spiritueel, en zo ja, niet Bijbels verantwoord?' In de vragenrubriek van Refoweb.nl geeft ds. K. van den Geest antwoord op deze vraag.

"Een familielid van mij nam een tijdje geleden deel aan een paardencoachingssessie," antwoordt de gereformeerd-vrijgemaakte predikant. "Hij zei er erg veel door geleerd te hebben, vooral over zichzelf. (...) Mijn familielid ervoer in de reactie van het paard op zijn gedrag, dat hij de neiging had tot pushen, om niet te zeggen manipuleren. Dat kwam feilloos aan het licht, toen hij, deels angstig voor het grote dier, recht voor het paard ging staan en het tegen de neus duwde. 

Het paard reageerde door zijn hoofd (mijn opa die smid was heeft me geleerd dat paarden geen kop hebben maar een hoofd!) in de lucht te gooien en zich af te wenden. De coach evalueerde dit incident, dat zij goed had gezien, door te zeggen: wat leer je nu? Ik leer, dat ik soms de neiging heb te pushen, om mijn eigen angst te overschreeuwen. Prachtig! Hiermee is aangetoond, dat je in zo’n paardensessie heel veel over jezelf gewaar wordt!

Dat is de reden waarom ik het niet begrijp dat mensen dit zweverig of spiritueel noemen. Het lijkt erop, dat ze het daarmee van een bepaald waardeoordeel voorzien met een bijklank van afkeuring of veroordeling. (...) Het is prachtig dat mensen en dieren in Gods schepping tot een bepaalde interactie kunnen komen. (...) Ik zou je omgang met paarden niet 'spiritueel' willen noemen. Dan blijf ik liever in de buurt van dat boerenverstand, of noem het liever mensenwijsheid."

Lees hier het volledige antwoord van ds. K. van den Geest.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher