kruis

God

27 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog: "Ik was moe van het verlangen naar God"

'Ik weet helemaal niet of God bestaat.' Dit dacht Gertine Blom voor het eerst toen ze 18 jaar oud was. Toen ze de zekerheid van het geloof verloor, begon een boeiende zoektocht. "Ik was bang voor het leven zonder mijn vertrouwde overtuigingen," schrijft ze op de progressief-christelijke weblog Lazarus.

Vanaf dat moment ging Gertine met iedereen die wilde luisteren een gesprek over het bestaan van God aan. "Ik maakte eindeloos lijstjes in aantekeningenboekjes, lijstjes met argumenten voor en tegen het bestaan van God, en voor en tegen atheïsme. (...) Als er iets was wat mijn twijfels mij leerden, was het wel om geen angst meer te hebben voor andere opvattingen. Alles was mogelijk, iedereen was interessant, ik zoog het allemaal op."

Maar een overtuigend antwoord leverde haar zoektocht niet op. "Ik begon het los te laten. Ik was moe van ruim twee jaar zoeken en vragen. De talloze gebeden zonder antwoord, de gelovigen die me wat meewarig aankeken. Ik was moe van het verlangen naar God." Opeens drong het geloof waarmee zij was opgegroeid door in haar hart. "Nu ik er op terugkijk, denk ik weleens: het was alsof mijn oude geloof moest sterven voor er iets nieuws kon ontstaan. Het krampachtige, zeker-willen-weten, angstige en zwart-witte Godsgeloof moest verdwijnen."

Inmiddels is Gertine actief als theoloog en dominee (vanaf maart 2018 zonder gemeente). Lees hier haar volledige blog op de website van Lazarus.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher