God

26 juni 2018 door Arie van der Veer

Arie van der Veer zag hoe een kat en een duif de preek toepasten

Meestal krijg je op zondag eerst de preek te horen en dan volgt de toepassing. Maar Ees, mijn geliefde vrouw, maakte al twee dagen eerder de toepassing op de preek die we zondag hoorden.

Wytze, onze dominee preekte over het volk Israël dat door de profeet Hosea vergeleken werd met een duif.

De Israëlieten gedroegen zich als duiven die de weg kwijt zijn. De ene keer zochten ze steun bij Egypte, de andere keer bij Assyrië. ‘De volgende keer dat ze daar hulp zoeken, houd ik hen tegen!’, sprak God. ‘Dan neem ik hen gevangen, zoals vogels in een net’, Hosea 7:10,11.

Laten wij vrijdagavond nou net zo’n duif die de weg kwijt was, op ons balkon hebben gehad.
En nog diezelfde avond maakte Ees de toepassing van de preek die ze pas zondag zou horen.

We werden gealarmeerd door de kat. Haar staart ging wild heen en weer. Al miauwend probeerde ze ons te verleiden de balkondeuren open te doen. Maar haar gedrag verraadde dat ze niet veel goeds van plan was. Het raadsel was snel opgelost. Er was een duif neergestreken. Het beest was er niet al te best aan toe.

Omdat we zo hoog wonen hebben we dat vaker.
Dus al doende leert men. De kat loslaten is een hele slechte optie. Maar de duif eten geven is ook geen goede oplossing. We hebben een duif gehad die nooit meer wegwilde. Zo snel mogelijk weer over het balkon zetten is de beste optie. De duif moet verder. Ze moet naar haar baas.

De duif moet verder. Ze moet naar haar baas.

Het heeft wat moeite gekost.
Maar het is gelukt. Na een aantal mislukte pogingen vloog de duif ineens weg. Om hopelijk na uitgerust te zijn haar weg naar huis te kunnen vervolgen.

Onze dominee heeft in den Haag gewoond. Daar hebben een bijzondere sport: de tilduivensport. Bij deze sport gaat het erom elkaars duiven af te vangen. De duiven worden gehouden in speciale hokken, of tillen, die op balkons, op het dak of in de tuin staan. Een paar keer per dag wordt een duif losgelaten om een duif van een andere tilduivenliefhebber mee te lokken en zo te vangen.

Hij legde uit dat de vijandige landen rondom Israël ook zo waren. Die lokten Israël van God weg. En Israël was zo onnozel en dom om ook nog te luisteren. De dominee heeft ons gewaarschuwd. En uitgebreid verteld hoe geweldig ‘de Baas’ (u begrijpt: onze God) is.

Dus Ees heeft niet gedaan wat die mannen in Den Haag doen: niet naar binnen lokken maar gewoon zorgen dat de duif naar baas gaat.

Helemaal zeker weten we dat natuurlijk ook weer niet.
Want je hebt van die ‘duiven’ die totaal de weg kwijt zijn.

Ooit hebben we er een naar haar baas gebracht...

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher