Dagelijks leven

26 juni 2018 door Dick van den Bos

"Het is goed om vakantie te vieren in de aanwezigheid van de Heer"

De vakantie is bijna aangebroken - de periode om lekker uit te rusten en eventueel al plannen te maken voor het volgende seizoen. Volgens Tiemen Westerduin komt het je vakantie ten goede als je God hierbij betrekt. “Ik geloof dat God heel veel met recreatie heeft - Hij vindt het belangrijk dat je lichamelijk helemaal verfrist bent, maar ook geestelijk.” Westerduin is parkpastor bij het La Draille Park van Beter Uit, in de Franse Dordogne - een camping die bewust ook aandacht heeft voor geestelijke verfrissing. "Als je geestelijk verfrist bent, komt dat terug in de andere gebieden in je leven."

Beter Uit is een christelijke reisorganisatie die vanuit Bijbelse grondslag wil zorgdragen dat mensen kunnen genieten van een goed verzorgde vakantie.

Recreatie
Westerduin legt uit waarom recreatie voor God zo belangrijk is. “Ik geloof dat God heel veel met recreatie heeft. Het brengt herstel in wat zich in het gewone leven ophoopt of waar je niet tevreden over bent. In tijden van vakantie heb je de ruimte om dit weer recht te zetten of om nieuwe doelen te stellen. Bij Beter Uit zeggen ze daarom: we willen niet dat je alleen fysiek tot rust komt, maar ook inspiratie geven om te bedenken: wat zegt God eigenlijk over jouw leven?

Volgens Westerduin is het belangrijk om geen vakantie te nemen van God, maar juist in deze periode open te staan voor Hem. God wil natuurlijk vooral aanwezig zijn in het gewone leven, maar ook in de Bijbel gaf God momenten van rust en bezinning. Zo kun je de feestdagen die God gaf in het Oude Testament ook zien. “In de tijden van het oude Israël heeft God veel wetten en feestdagen ingesteld. Verschillende van deze bijbelse feesten duurden een week. Er werd daar op diverse momenten goed gedronken en gegeten, maar het was wel in de aanwezigheid van de Heer. Ze betrokken God bij het feesten en Zijn daden werden daar herdacht. Tegelijkertijd kwamen ze fysiek in een ander ritme, wat hen tot rust bracht.”

Geestelijk rijke vakantie
Juist de verbinding van het lichamelijk en het geestelijke is zo belangrijk. “Je werkweek is niet alleen een aanslag op je lichaam, maar je kunt ook makkelijk geestelijk moe worden. We worden gezogen in een druk bezet ritme van gezin, werk, sociale media en sociale verplichtingen. Als je in een seculiere omgeving werkt heb je ook te maken met morele druk of andere invloeden. Er komt veel binnen en niet alles is goed en dat kan een stuk onrust veroorzaken. Het allermooist is natuurlijk als je elke dag leeft vanuit je geloof en de rust vindt in God. Juist als je geestelijk verfrist, zal dat ook een positief effect hebben op de rest van je leven. Daarom moet je een vakantie wat mij betreft niet beperken tot alleen het maken van mooie natuurfoto’s.”

"Ik geloof dat God heel veel met recreatie heeft - Hij vindt het belangrijk dat je lichamelijk helemaal verfrist bent, maar ook geestelijk."

Doelen
Natuurlijk hoef je niet per se een christelijke camping te bezoeken om een ‘geestelijk rijke’ vakantie te hebben, zegt Westerduin daar bij. “We kunnen ook heel erg genieten van een vakantie waarin we twee weken met ons gezin de bergen in trekken. Maar daarbij hebben we wel nagedacht: wat willen we eigenlijk het komende jaar? We hebben gezellig met elkaar gegeten en nagedacht: wat is onze ambitie of ons verlangen en hoe gaan we daar aan werken? Wat willen geestelijk doen, wat willen we fysiek doen en wat financieel? Geïnspireerd door mijn werk bij Compassion doen we op een holistische manier: zowel geestelijk, fysiek, cognitief, sociaal en emotioneel. Mijn dochter wilde bijvoorbeeld 5 kilometer kunnen hardlopen. Mijn zoon wilde een 7,5 gemiddeld staan als eindcijfer. Maar we wilden met elkaar 25 Bijbelteksten memoriseren. Ik vind het supermooi om in een periode van rust met elkaar het gesprek te voeren over wat je echt wil.”

Parkpastor
De vakantie bij Beter Uit biedt veel handreikingen om inspiratievol op vakantie te gaan. Een belangrijke start hierin zijn de zondagse diensten, waar Westerduin zal spreken. “De diensten zijn in een klein kerkje én in een grote kathedraal waar 1100 man in kan. Daar geniet iedereen van! Je zit als baptisten, gergemmers, hervormden en pinksterchristenen in één gebouw. We zitten samen met alle heiligen! Het overbrugt een kloof, waar we in Nederland wel naar verlangen, maar vaak niet toe komen.”

“Ook zijn er sing-ins, waarbij er twee toegespitst is op jongeren. Daarbij zijn er ook mannenochtenden en vrouwenochtenden. ’s Avonds bij het kampvuur zing je liederen, met marshmallows erbij en een leuke grap. De kinderen hebben het ook waanzinnig naar hun zin. Ze worden echt gezien door de jongerenleiders en de volgende dag vraagt men: kom je ook weer?”

“Als parkpastor ben je een aantal keer in beeld. Maar tussendoor lig je ook in het zwembad of ga je een dagje uit. Op een aantal gezinsmomenten na, ik ben altijd aanspreekbaar. Mensen komen dan naar me toe: ‘Hé, wat je zondag zei, dat raakte me, of: daar heb ik vragen bij.' Dan praat je er lekker over door. Natuurlijk hebben mensen ook respect voor je privacy, maar ik kan er echt van genieten als je op vakantie mooie ontmoetingen hebt.”

"Een van de geweldigste dingen vind ik als mensen het geloof nooit durfden toe te eigenen, of ver af waren van God, en door gesprekken of door het woord heen, een persoonlijke ontmoeting krijgen met God, zodat ze kunnen zeggen: God is mijn God. Dat is heel bijzonder!"

Lees hier meer over de plek van parkpastor Tiemen Westerduin.

Reacties

Het is goed om vakantie te vieren in aanwezigheid van de Heer en het is goed om thuis te genieten van de aanwezigheid van de Heer. Ook is het goed om zakelijke en geestelijke belangen gescheiden te houden.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher