India kerkdienst

God

25 juni 2018 door Open Doors

"Mijn familie wilde dat ik zou stoppen met preken"

Wat zou u doen als de buren boos zijn omdat u in God gelooft, uw familie u dwingt te stoppen met preken uit angst voor diezelfde buren en de politie u beschuldigt van het veroorzaken van een opstand? De 50-jarige Indiase Khushal maakte dit vorig jaar mee. Een heftige tijd, want angst had zich een weg gebaand naar het hart en de gedachten van Khushal. Op een seminar ontdekte hij hoe God de angst wegneemt en geloof en moed voor teruggeeft.

Khushal is voorganger in een afgelegen dorp in India. Omdat hij is Jezus gelooft, ervaart hij vaak tegenstand van de Hindoeïstische gemeenschap. Op een dag ging het mis. Khushal werd door een grote groep buren en dorpsbewoners naar een tempel gesleurd. Opgehitst door extremistische hindoes dwongen de dorpsbewoners Khushal te buigen voor een afgodsbeeld. “Met alle kracht die ik nog in me had zei ik: ‘Ik ga misschien dood, maar buigen doe ik niet’.” De groep was wreed en het slaan en schoppen ging door. “Ik was echt enorm bang, want ik wist niet wat er ging gebeuren.”

Bedreigd aan alle kanten
Toen de politie arriveerde had Khushal hoop op een goede afloop. Maar die hoop werd al snel de grond ingeboord. Het schoppen en slaan stopte, maar de verbale bedreigingen en de ondervraging op het politiebureau deden net zo’n pijn. “Ze vroegen hoeveel geld ik mensen betaalde als ze christen werden. Ik vertelde dat ik alleen bad, maar ze geloofden me niet.” Khushal werd de volgende dag vrijgelaten. Wel beschuldigde de politie hem van het veroorzaken van opstanden en het bekeren van mensen tot het christendom.

Angst overheerst
Eenmaal thuis, herenigd met zijn gezin, was Khushal blij en bang tegelijk. “Heerlijk om mijn gezin te zien, maar diep van binnen was er angst gekomen. Angst dat zoiets nog een keer kon gebeuren. En mijn familie was ook bang. Ze wilden dat ik zou stoppen met preken, ze dwongen mij zelfs binnen te blijven.” Precies in die week krijgt Khushal een uitnodiging voor een seminar voor vervolgde christenen in India.

Kantelpunt
Khushal besloot om naar het seminar te gaan. Dat werd een kantelpunt. Angst maakte plaats voor een vast geloof. “God genas mijn hart. Ik voelde mijn geloof terugkomen en ik was ook niet langer bezorgd over wat er met mijn gezin zou gebeuren.” Toen de deelnemers hun verhalen deelden, realiseerde Khushal zich dat hij niet de enige is die geschopt en geslagen was vanwege zijn geloof. “Mijn geloof is veranderd, gegroeid. Er hebben veel mensen voor mij gebeden. Ik voel dat ik volwassen ben geworden en dat ik nieuwe moed heb om christen te zijn. Toen ik thuiskwam na die week, merkte mijn vrouw die verandering ook. Ik vertelde haar alles wat ik had geleerd. Ze was blij en bemoedigd.”

God zorgt
Khushal is dankbaar voor het seminar. De angst zou zijn geloof klein hebben gehouden. “Ik denk dat ik niet zou stoppen met geloven, maar ik denk dat ik wel veel minder effectief zou zijn in mijn bediening als voorganger. Ik ben nu niet meer bang om dood te gaan. En als ik sterf omdat ik geloof, dan weet ik dat God voor mijn gezin blijft zorgen.”

Dit artikel verscheen eerder in het magazine van Open Doors. Op zaterdag 20 oktober vindt de Open Doors-dag in Utrecht plaats. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher