Ds. G. Kater

Nieuws

21 juni 2018 door Jeffrey Schipper

ND-journalist legt uit waarom HHK-predikant op GerGem-kansel groot nieuws is

Vorige week vond een uniek moment plaats in de gereformeerde gemeente (GerGem) in Bodegraven. Voor het eerst stond een predikant uit een ander kerkverband op de kansel tijdens een gewone eredienst. Het ging om de hersteld hervormde predikant ds. G. Kater (foto).

"Op geen enkel ander dossier dan kerkelijke eenheid gaapt onder ­gereformeerden zo’n kloof tussen wat met de mond wordt beleden en wat de praktijk laat zien," analyseert Gerard ter Horst in het Nederlands Dagblad. Zuchtend wordt er gewezen naar het droevige getuigenis dat de verdeeldheid met zich meebrengt. "Intussen laat de praktijk zien dat er bij bevindelijk-gereformeerde kerken nauwelijks tot geen schot in de zaak van kerkelijke eenheid zit."

"Bovendien zijn er verschillen in geloof en geloofsbeleving die zich niet zonder meer laten overbruggen of, wie dat zou willen, wegpoetsen," voegt Ter Horst toe. Ds. A. A. Egas deed in 2016 een oproep tot meer kerkelijke eenheid binnen de reformatorische gezindte door het openstellen van elkaars kansels. "Zijn de hierdoor ontstane zogenaamde ‘gesloten kansels’ niet de bijl aan de wortel van de ware geestelijke eenheid?," vroeg de christelijke gereformeerde predikant zich af.

Opvallend is dat wanneer een reformatorische predikant pleit voor meer kerkelijke eenheid, bijvoorbeeld door middel van kanselruil, dat bijna altijd een tegenreactie met zich meebrengt. Nadat Egas in 2016 hardop nadacht over de vorming van één Reformatorische Kerk in Nederland liet ds. W. Silfhout (GerGem) weten dat "de tijd niet rijp is voor kerkelijke eenheid" en maakte ds. A. Kort (OGGiN) duidelijk dat zo'n kerk "te weinig geestelijk herkenning" met zich meebrengt.

Ter Horst wijst eveneens op deze gebruikelijke reflex binnen de rechterflank van de reformatorische gezindte. Nadat kenbaar werd gemaakt dat een HHK-predikant een GerGem-kansel zou betreden, maande ds. P. Mulder (GerGem) in het Reformatorisch Dagblad tot voorzichtigheid en het niet forceren van eenheid.

Klik hier voor de volledige analyse van Gerard ter Horst.

Lees ook: HHK-predikant betreedt kansel GerGem Bodegraven.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher