Aldert Bouman

God

25 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Aldert getuigt via zijn passie van Jezus: "Voetbal opent deuren"

“Een bal meenemen en voetballen is een ‘taal’ die iedereen spreekt, ook in China.” Aldert Bouman heeft twee passies: zijn geloof in Jezus én voetbal. Deze passies mocht hij namens zendingsorganisatie Jeugd met een Odpracht (JmeO) tot uiting brengen in China. Binnenkort worden mensen enthousiast gemaakt om de boodschap van Jezus handen en voeten te geven aan de hand van de Kingdom Lifestyle Training.

Aldert legt uit waarom de Jeugd met een Opdracht op De Betteld een vierdaagse training geeft. “Door middel van de Kingdom Lifestyle Training willen we christenen helpen groeien in hun relatie met God en enthousiasmeren om het Evangelie door te geven.” Aldert verwijst naar de zendingsopdracht uit Mattheüs 28, ‘Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen.’

De Betteld is een christelijke camping en conferentiecentrum waar God centraal staat. Het is een plek waar je je kunt terugtrekken uit je dagelijkse bezigheden, en je kunt richten op God de Vader.

Wat gaat er tijdens de Kingdom Lifestyle Training gebeuren?
“Samen gaan we ontdekken wat het koninkrijk van Jezus inhoudt en hoe jij dat op deze wereld mag uitleven. Dagelijks krijgen we les van Carl Tinnion over dit onderwerp, Jezus spreekt heel veel over het Koninkrijk en het is Zijn wil dat Zijn koninkrijk komt op deze aarde. We zullen dus ontdekken wat het koninkrijk van God inhoudt en hoe je dat kan toepassen in je dagelijkse leven met je eigen passies en talenten en daardoor je omgeving beïnvloed. Naast lessen over Kingdom Lifestyle hebben we ook tijden van aanbidding, proces groepen, persoonlijke gesprekken, gebed en ontspanning. De training is bedoeld voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Naast deze training is ook The God story aanwezig. Zij zullen een avondprogramma vullen. Hun doel is om de huidige generatie te bereiken met het evangelie van Christus. The God story is een evangelisatie-evenement dat reist door heel Europa met rap, stunts en evangelie-uitleg. Ze doen dit altijd in samenwerking met lokale kerken. Als er mensen via deze evenementen tot geloof komen kunnen ze via de kerken aansluiten bij een discipelschapstraject. Daarbij zullen er ook jongeren coaches aanwezig zijn die in gesprek gaan met jongeren met de vragen: Welke droom heeft God op jouw hart gelegd, hoe ga jij Jezus bekend maken in jouw omgeving en hoe kunnen wij jou daarbij helpen?”

"Het is niet zo dat je een ervaren christen moet zijn voordat je mag uitdelen. We vertrouwen op Gods kracht en niet op eigen kennis."

Wie is Carl Tinnion?
“Carl Tinnion uit Engeland is de leider van Jeugd met een Opdracht Europa. Zijn passie is om christenen aan te sporen deze maatschappij te beïnvloeden door God bekend te maken in de vele terreinen van onze samenleving. Carl wil dat God zichtbaar wordt in onderwijs, media, gezinnen, economie, kunst en nog veel meer. Hij is een kunstenaar, een creatieveling en een geweldige spreker. Zijn verfrissende blik op ons christelijk geloof zet je aan het denken en geeft je nieuwe visie om in overgave voor Gods Koninkrijk te leven."

Aldert geeft een voorbeeld. “Het is heel goed mogelijk dat je moeite hebt met een bepaalde collega. Je bent bijvoorbeeld jaloers op die persoon. De uitdaging is volgens Tinnion om deze persoon te zegenen en je minder te laten beïnvloeden door je eigen gedachten. Hij geeft handreikingen om vanuit Gods perspectief naar omstandigheden te kijken en Zijn wil in de situatie toe te passen. Zo wordt Gods koninkrijk zichtbaar om ons heen en leren we Koninklijk te denken.”

Jullie training is een voorproefje voor Discipleship Training School (DTS). Wat houdt DTS in?
“Dit is een training ervaring van zes maanden, met als centrale doel het kennen van God en Hem bekend maken. De training is onderverdeeld in twee delen: de les- en outreachfase. Beide onderdelen duren in totaal drie maanden. Als JmeO vinden we het heel belangrijk dat je niet alleen onderwijs krijgt maar het ook leert toe te passen, zoals de discipelen van Jezus ook deden.

Tijdens de lesfase heb je elke week onderwijs over een ander thema, zoals: Gods stem verstaan. Daarnaast woon je samen met alle studenten en staff, heb je process groepen, een persoonlijke mentor en doe je evangelisatie. Door je leven zo intensief te delen groei je niet alleen geestelijk maar ook in je karakter.

Tijdens de outreachfase maak je praktisch wat je in de lesfase hebt geleerd. Ik geloof dat door op de ander gericht te zijn en te delen wat je ontvangen hebt, je zelf ook weer terug ontvangt en groeit. Wie Jezus’ boodschap uitdeelt, krijgt meer liefde voor Hem en anderen. Het mooie is dat ook mensen die nog niet zo lang tot geloof zijn gekomen zich bij ons aansluiten. Het is niet zo dat je een ervaren christen moet zijn voordat je mag uitdelen. We vertrouwen op Gods kracht en niet op eigen kennis.”

"Waarom zou je niet je passie gebruiken om van Jezus te getuigen? Een bal meenemen en voetballen is een ‘taal’ die iedereen spreekt."

Jij hebt twee jaar geleden ook een DTS gedaan. Hoe ging dat eraan toe?
“Na drie maanden onderwijs in Nederland ging ik met mijn team drie maanden naar China,” antwoordt Aldert. “China is een gesloten land waar je niet openlijk mag evangeliseren. Daardoor heb ik geleerd om eerst naar God te luisteren en in vertrouwen toe te passen. Daar besefte ik hoeveel mensen nog nooit over Jezus hebben gehoord. Het mooie was dat ik op ieder moment leerde over Hem te spreken. In de trein, in het vliegtuig, in de supermarkt. Dat was mijn grootste ontdekking: evangelisatie is een levensstijl.”

Maar zitten mensen daar wel op te wachten in een vliegtuig of supermarkt?
“Niet iedereen wil over Jezus horen,” erkent hij. “Maar ik geloof dat Jezus de enige weg tot God is. Ik wil het mensen niet opdringen. Tijdens een gesprek wordt vanzelf duidelijk of mensen ervoor open staan. Het gaat om dat contact. Zonder contact kan ik niet uitdelen. Als ik Gods waarheid heb gedeeld wordt dat altijd opgeslagen en gaat God daar verder mee in het gehele proces. Wij kunnen getuigen maar het is de Geest die overtuigd.”

Je houdt je ook bezig met een voetbal-DTS. Waarom?
“Naast Jezus is ook voetbal een grote passie van mij. Waarom zou je niet je passie gebruiken om van Jezus te getuigen? Een bal meenemen en voetballen is een ‘taal’ die iedereen spreekt, ook in China waar niet iedereen Engels praat. Zonder een woord te hebben uitgewisseld, kun je door middel van een voetbal vrienden maken. Aan de hand daarvan ontstaan leuke contacten en worden vriendschappen opgebouwd. Dat is een belangrijke basis voor evangelieverspreiding. Voetbal opent deuren!”

Lees hier meer over de Kingdom Lifestyle Training en klik hier om ‘Vakantie met Jeugd met een Opdracht’ te boeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher