Rens Rottier

God

26 juni 2018 door Jeffrey Schipper

"Als jonge christen staande blijven in seculiere omgeving valt niet mee"

“Voor christenen valt het niet mee om alleen in een seculiere omgeving staande te blijven. Met andere jonge christenen daarover een week spreken is bemoedigend, stimulerend en helpt je,” zegt Rens Rottier (foto boven). Iedere zomer organiseert Driestar hogeschool een zomerschool voor christelijke young professionals. Rottier is namens Driestar hogeschool één van de initiatiefnemers. Met voormalig deelnemer Rosanne Aantjes beantwoordt hij een aantal vragen.

Driestar hogeschool leidt – al sinds 1944 – leraren op die met hart en ziel een bijdrage leveren aan het christelijk onderwijs.

Een Zomerschool voor christelijke young professionals. Waarom is dat nodig, meneer Rottier?
“Veel jonge christenen worden opgeleid in het middelbaar of hoger beroepsonderwijs of universiteit op een seculiere onderwijsinstelling. Ze zijn gevormd in hun vak, maar hebben niet geleerd om hun vak en de uitoefening van hun vak te verbinden met het christelijk geloof. In veel wetenschappelijke studies wordt dit juist buiten het vak gehouden en soms afgedaan als niet professioneel, niet wetenschappelijk. In de zomerschool willen we met hen hierover nadenken, de ogen openen, stimuleren om hier werk van te maken. Door hen kennis te laten maken met een aantal christelijke wetenschappers, politici, leiders die deze relatie leggen. Ze laten zien dat je christenzijn er toe doet vooral ook in je werk en uitoefening van je professie.”

Waarom besloot je vorig jaar om deel te nemen aan de Zomerschool, Rosanne?
“Vanuit mijn werk als trainee binnen Driestar educatief kreeg ik de deelname aan de Zomerschool aangeboden. Dat had ik dus getroffen,” zegt ze met een knipoog. “Op deze manier kreeg ik de fijne mogelijkheid om een week lang ondergedompeld te worden in een diversiteit aan lezingen en mooie gesprekken. De Zomerschool biedt echt een mooi, intensief programma waarin je door verschillende personen aan het denken wordt gezet of wordt geholpen in je denkrichting! Het biedt je ook diepgang in het persoonlijk weerbaar staan in deze maatschappij. Persoonlijk vind ik het mooi dat je nadenkt over je eigen leven voor Gods aangezicht; hoe en waar zet je je door God gegeven talenten in? Je denkt daarbij na over voor jou belangrijke waarden en hoe daarnaar te leven.”

"Het valt gewoon niet mee om alleen in een seculiere omgeving staande te blijven."

Amanda Kluveld spreekt komende zomer over ‘Christen zijn en worden in een seculiere wereld’. In hoeverre is het noodzakelijk dat christenen ‘klaargestoomd’ worden om de seculiere maatschappij in te gaan?
“Het valt gewoon niet mee om alleen in een seculiere omgeving staande te blijven,” antwoordt Rottier. “Met andere jonge christenen daarover een week spreken is bemoedigend, stimulerend en helpt je. Het is wel degelijk van belang dat je als jonge christen toegerust wordt voor het gesprek met seculiere collega’s. Dat je je een mening vormt over grote thema’s als beschermwaardigheid van het leven, secularisatie, vrijheid, vertechnisering van ons leven en ons mensbeeld, digitalisering en de invloed daarvan op ons denken en doen. Dat je ook weet hebt van onze bronnen, niet alleen de Bijbel, maar daarnaast ook een hele traditie van christelijke denkers en wetenschappers, schrijvers en filosofen. Zij kunnen je helpen aan inzichten. Ze kunnen een voorbeeld voor je zijn. Daardoor kun je smaak te pakken krijgen om zelf (meer) te gaan lezen, onderzoeken, je denken en je mening te laten vormen.”

Rosanne denkt dat het voor christenen in een seculiere maatschappij “noodzakelijk is dat je als christen dicht bij God leeft”. “Verminder je gebed niet en blijf je Bijbel grondig lezen. Dan is het daarnaast wel aan te bevelen om intellectuele bagage op te doen tijdens bijvoorbeeld een Zomerschool als deze. De Zomerschool biedt handvatten en een basis aan om weerbaar te zijn in gesprekken en heersende denkrichtingen. Het geeft ook moed om samen met andere jonge christenen na te denken over de realiteit van het christen-zijn. Daarmee bedoel ik: het is niet vreemd om christen te zijn – eerder logisch. Een goede achtergrond daarvan doe je op tijdens de Zomerschool.”

Rosanne (rechts op de foto), welke les heb je geleerd tijdens de Zomerschool?
“Tijdens één van de lezingen werd stilgestaan bij de ontwikkeling van het individualisme in onze westerse samenleving. Het staan op jezelf en het gericht zijn op jezelf (‘ik maak mijn eigen keuze’) werden besproken in tegenstelling tot de vrijheid die we als ‘gebonden’ christenen hebben. Ik merk dat dit individualisme me sterk beïnvloedt en vormt als westerling. Bij deze lezing ben ik echter meer gaan beseffen wat tegenover dit individualisme de vrijheid van een christen betekent. Gericht op God in plaats van op onszelf, maar toch vrij! In Christus vrij te zijn is zoveel prachtiger en waardevoller dan te leven vanuit een individualistisch mensbeeld.”

"Het geeft ook moed om samen met andere jonge christenen na te denken over de realiteit van het christen-zijn."

Thema’s die tijdens de Zomerschool aan de orde komen, komen ook tijdens de prediking, Bijbelstudies en catechisaties aan de orde. Welke meerwaarde heeft de Zomerschool precies, meneer Rottier?
“De thema’s die we aan de orde stellen komen inderdaad ook op andere plekken aan de orde. Toch merken we dat je juist op de drempel van studie naar werk of als net beginnende jonge professionals of midden in je studie veel vragen op je bord krijgt. Vragen die om doordenking vragen. Waar je onvoldoende de tijd voor neemt, omdat het leven je opslokt. Het is winst om je een week ‘op te sluiten’ in de zomerschool en daar heel intensief mee bezig te zijn. Je doet dat ook in een groep met mensen die veelal in dezelfde fase van hun leven zitten. Daardoor is er veel herkenbaar over en weer.

We zijn in de zomerschool met belangrijke en actuele inhoudelijke vraagstukken bezig. Daarnaast besteden we een deel van de tijd aan de persoonlijke ontwikkeling. Belangrijke vragen als: wie ben ik, waar sta ik, waar gaat het me nu eigenlijk om in het leven, wat zijn mijn waarden, waaraan wil ik mijn leven toewijden? We spreken daar ook over door in tweetallen of kleine groepen. Het blijkt elk jaar dat studenten dit een buitengewoon belangrijk onderdeel ervaren.

Elke student probeert de ervaringen binnen de zomerschool ook voor zichzelf samen te vatten in een soort persoonlijk statuut. Dit gaat na de zomerschool mee en kan helpen om mede richting te geven aan de keuzen je je in je leven maakt.”

De zomerschool wordt georganiseerd door Driestar hogeschool en ondersteund door Erdee Media Groep, RMU en VGS. Klik hier voor meer informatie.

Reacties

T
Ook voor christenen op leeftijd valt het niet mee om in de wereldse cultuur staande te blijven.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher