Hans Eschbach

God

20 juni 2018 door Hans Eschbach

Ik ben geflopt op YouTube

Vandaag heb ik gekeken hoeveel ‘views’ ik heb met YouTube-filmpjes. Hier komen de resultaten:

3xM bereikt mensen met het evangelie in landen waar het niet of nauwelijks doordringt, door middel van televisieprogramma’s die aansluiten bij lokale taal en cultuur.
  • De ochtenddienst in de kerk in Apeldoorn heeft 73 weergaven.
  • Café Tinto van Family 7 heeft er 224.
  • De PKN film over ‘Goede preken’ haalt er zelfs 322.
  • Mijn promo-film over Project Meer is topscorer met 396 weergaven.

Bangladesh
Ter vergelijking: in Bangladesh werd 71.217 keer een film van 3xM bekeken! Geweldig wat een bereik in een moslimland! Dat is trouwens nog niet alles, want elke week zijn er tv-uitzendingen via de nationale zender. 3xM en haar lokale partner kregen daar nog eens 3558 reacties op van mensen, die reageerden op de uitzendingen.

Hoe maken de mensen daar die filmpjes? Kijk maar eens op YouTube, bijvoorbeeld door deze link te volgen. 
Het bepaalt mij weer bij de enorme mogelijkheden die tv en de nieuwe media ons geven om het Evangelie te brengen in de meest gesloten landen ter wereld.

Nu zeggen getallen niet zo veel. Maar realiseer je, dat achter al die getallen kostbare mensen schuil gaan.

Afghanistan
Zo’n 40 jaar geleden werkte een vriend van mij als zendeling in een oogziekenhuis in Kabul. Hij schreef in zijn nieuwsbrieven dat er in Afghanistan geen inheemse kerk bestond, dat er nauwelijks gelovigen bekend waren en dat het gevaarlijk was om als christen naar buiten te treden. De situatie was niet alleen moeilijk. Ze leek hopeloos. Wat heb ik een respect voor die pioniers, die het aandurfden om in zo’n land als ‘tentenmaker’ en christen te leven. Eenmaal terug in Nederland heeft hij nog jarenlang meegewerkt aan het maken van radio-uitzendingen voor Afghanistan.

Tegenwoordig kom ik regelmatig gelovige christenen tegen uit Afghanistan. Vanuit de stichting SOFAK, waar ik voorzitter van mag zijn, ondersteunen we verschillende Iraanse en Afghaanse gemeenten. Helaas zijn velen hier als vluchteling in Nederland gekomen. Maar ook in Afghanistan zelf is de belangstelling voor het Evangelie enorm toegenomen en groeit de kerk van Christus, tegen de druk in.

3xM zendt programma’s uit in Centraal-Azië. Weet je hoeveel keer er in dat gebied naar YouTube-films van 3xM gekeken is? 14.000.000 keer! Met mijn 396 views kan ik er een minderwaardigheidscomplex van krijgen. Maar liever wordt ik er verschrikkelijk enthousiast van! Wat een mogelijkheden, wat een zegen.

Nu zeggen getallen niet zo veel. Maar realiseer je, dat achter al die getallen kostbare mensen schuil gaan. Mensen die God liefheeft. Ook voor hen is Jezus gekomen. Aan ons de uitdaging om, met alle mogelijkheden die er zijn, het goede nieuws ook met hen te delen.

Ds. Hans Eschbach is voormalig directeur van het Evangelisch Werkverband en voorzitter van SOFAK. Lees hier meer over het werk van 3xM.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher