Michel van Heijningen

God

19 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Hervormde predikant schrijft open brief aan kerktwijfelaars

Sommige mensen komen er niet aan toe om een kerkdienst te bezoeken. Dit houdt ds. Michel van Heijningen al een tijdje bezig en dus klom hij in de pen. Op Facebook publiceerde de hervormde predikant uit Dorkwerd onderstaande open brief.

Beste kerktwijfelaars,

regelmatig kom ik jullie tegen; aardige mensen, breed geïnteresseerd en open minded ten opzichte van religie. Leuk om contact met jullie te hebben. Lichtvoetige gesprekken over de serieuzere dingen van het leven. Soms gaat zo’n gedachtewisseling met jullie zelfs meer de diepte in dat in een willekeurig dialoog met een doorsnee kerkganger. Altijd weer verrassend en inspirerend.

Ik wil jullie wat vragen. Vanwege allerlei redenen kom je er niet toe een kerkdienst te bezoeken. Dat houdt mij als voorganger bezig. Ik vraag me af wat nu de werkelijke reden daarvan is. Ik steek, om er maar een Bijbelse term tegenaan te gooien, daarbij graag de hand in eigen boezem. Wat gaat er mis?

Eén van jullie besloot de drempel over te gaan. Ik kreeg een telefoontje. ‘Ik zou graag morgen bij je naar de kerk komen. Mag dat, of is dat voor een buitenstaander niet de bedoeling?’ Ook zo’n vraag de me aan het denken zet. Stralen wij als kerkmensen zo uit dat we een besloten clubje zijn? Weten jullie echt niet hoe welkom jullie zijn in de kerk?

Graag wil ik jullie daarom via deze brief uitnodigen om op zondag gewoon eens binnen te vallen. Neem plaats en laat het gebeuren. De rust van een eeuwenoud gebouw. De gewijde kalmte van een eenvoudige liturgie. De eeuwenoude klanken. Het stille nodigen van Jezus: ‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent en Ik zal je rust geven.’

Nee, je hoeft niet aan het einde van zo’n dienst te tekenen dat je de rest van je leven elke zondag aanwezig bent. Je bent vrij om je eigen keuzen te maken. Voor de kosten hoef je het ook niet te laten; er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd, maar niemand kijkt je raar aan wanneer je niets geeft.

Kortom, twijfelaar, bij twijfel dóen. Tot binnenkort?

Hartelijke groet,
Michel van Heijningen
Voorganger in de hervormde gemeenten van Dorkwerd en Wijnjewoude

Bezoek hier de Facebookpagina van Michel van Heijningen.

Reacties

Mooi gezegd! En dan meteen ook maar de hand in eigen boezem: waarom vragen mensen zich af of ze welkom zijn? Er wordt wel gezegd: "Je mag komen zoals je bent", maar in de praktijk zijn er veel gemeenten waar de mensen er zondags anders uitzien dan door de week. Daardoor ontstaat een drempel voor buitenstaanders. Die drempel moet weg! Judas moest aanwijzen wie Jezus was (door Hem te kussen), omdat Hij er precies zo uitzag als iedereen. Dus geen kledingvoorschriften, dan: fatsoenlijk. En, net als Jezus, zo spreken, dat een kind het kan begrijpen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher