Celal Altuntas

Nieuws

19 juni 2018 door WNL

Opiniemaker pleit voor religievrij onderwijs voor kinderen

“Wat mij betreft krijgen kinderen op school veel meer filosofie dan lessen over de Bijbel, dan leren ze na te denken,” aldus schrijver en publicist Celal Altuntas in het discussieprogramma WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. Volgens hem zouden kinderen op school tot hun achttiende religievrij moeten worden grootgebracht.

Altuntas voegt eraan toe dat hij niet pleit voor een verbod. Ook maakt hij onderscheid tussen religie en de ideologie van de religie, betoogt Altuntas. “De sociale kant, de overtuiging van de religie kan geen kwaad. Maar de ideologische kant van het verhaal vormt een bedreiging voor het huidige systeem van de democratie. Iedereen wil zijn ideologie opleggen om het systeem te veranderen.”

Naast hem zat CDA-Kamerlid Michel Rog. De politicus liet tijdens de uitzending weten het niet met de opiniemaker eens te zijn. “Op alle scholen moeten alle religies aan bod komen en moet daar aandacht voor zijn. Waar het om gaat is dat we alle jongeren respect bijbrengen en ook leren dat zij respect moeten hebben voor anderen, en daar gaat het volgens mij mis.”

Rog ziet helemaal niets in het voorstel van zijn opponent. “Dan ben je een van onze belangrijkste grondrechten omver aan het werpen. Denk je dat rapper Boef omdat hij op school religievrij opgroeit hij zich anders zou gedragen? Daar geloof ik helemaal niks van.”

Beluister het fragment en klik hier voor de volledige uitzending van WNL Opiniemakers:

Reacties

R
Ja, begin maar met Nietzsche en achterhaal wat er gebeurt wanneer mensen menen dat zijzelf autoriteit over hun eigen leven en over dat van anderen mogen uitoefenen in plaats van zichzelf aan God te onderwerpen en zijn woord te volgen.

REAGEER
R
En welke filosofie bedoeld hij? Geen Evangelie, maar wel Darwinisme of het alles vernietigende Marxisme? Zeker dat laatste wil ik mijn kinderen graag ver vandaan houden...
REAGEER
S
Zo te lezen zijn Altuntas en Rog het prima met elkaar eens, alleen gebruiken ze er andere woorden voor en daarom lijkt (!) het alsof ze tegenover elkaar staan. Tja, dilemma's zoeken terwijl die er niet zijn, is een vaardigheid en blijkbaar een radioprogramma waard.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher