Linda Klein

Dagelijks leven

15 juni 2018 door Jeffrey Schipper

CIP Podcast: Linda Klein legt uit wat ouderschap te maken heeft met kwetsbaarheid

Linda Klein vertelt aan Rik Bokelman dat ouderschap te maken heeft met kwetsbaarheid. “De essentie van ouderschap is onvoorwaardelijke liefde en verantwoordelijkheid,” vertelt de kinder- en jeugdpsychotherapeute in deze CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

“Wat in de kern een gezin is is een plek waar ouders en kinderen samenleven," vertelt Klein. "Als je kijkt naar de vorm gezin door de eeuwen heen, vanuit de Bijbelse tijd als verschillende culturen, wisselt dat. Wij hebben een westers gezin: erg op zichzelf staan, doorsnee twee ouders met kinderen. Of in culturen waar meer generaties samenwonen: in groepen bij elkaar wonen. De essentie is dat er ouders en kinderen zijn. De essentie van ouderschap is onvoorwaardelijke liefde en verantwoordelijkheid.”

“Het gezin is een plek waar je je kind geborgenheid wilt geven of een soort basis waar een kind kan opgroeien om zelfstandig te worden. Maar meer dan dat. Een kind komt ter wereld en is volledig afhankelijk van je. Waar een kind langzaam groot kan worden. Van die totale afhankelijkheid, onafhankelijkheid kan zijn. Maar in verbondenheid met anderen zijn eigen leven vorm kan geven. Gezin is belangrijke plek om dat stapje bij beetje, fase voor fase, door te maken.”

“Onvoorwaardelijke liefde is denk ik iets dat in ons zit. Heel sterk gevoel. Wat ook grootouders weer voelen naar hun kleinkinderen. Dat is iets wat in de bloedband zit. Verantwoordelijkheid maakt je krachtig en kwetsbaar. Je mag het kind opvoeden, laten ontwikkelen, verzorgen. Dat vraagt het nodige van je als ouder.”

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher