Ierland vlag

Nieuws

14 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Ieren krijgen referendum over blasfemiewet

Opnieuw gaan de Ieren binnenkort naar de stembus. In oktober wordt een referendum gehouden om de straf die op blasfemie staat uit de grondwet te halen, schrijft de KRO.

De betreffende blasfemiewet maakt deel uit van de Ierse Grondwet van 1937. In artikel 40 staat: 'De publicatie of uitlating van blasfemische, staatsgevaarlijke of onfatsoenlijke aard is een belediging die zal worden bestraft in overeenstemming met de wet.' "Als we deze wet uit onze grondwet schrappen, sturen we een sterk signaal uit naar de rest van de wereld dat de wet tegen blasfemie de Ierse waarden niet reflecteert en dat we niet geloven dat zulke wetten zouden moeten bestaan," zegt minister van Justitie en Gelijkheid Charlie Flanagan.

Het debat hierover laaide vorig jaar op toen er in Ierland een strafrechtelijk onderzoek werd gestart naar 'godslasterlijke taal' van de Engelse schrijver en komiek Stephen Fry. Fry noemde God maniakaal en vergeleek Hem met een monster. De politie besloot Fry echter niet te vervolgen. Dat komt omdat de klager geen schade of letsel heeft opgelopen. De vereniging van atheïsten in Ierland liet op zijn website weten dat deze zaak bewijst dat het verbod op godslastering niet deugt. 

Onlangs stemden de Ieren vooor de legalisering van abortus. Dat betekent dat vrouwen straks in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap recht hebben op een abortus. Na twaalf weken worden de regels weer strenger.

Reacties

God heeft het niet nodig dat wij Hem verdedigen, maar het is goed om deze wet te handhaven, zodat spotters daardoor hopelijk bewaard worden voor het oordeel dat zij over zichzelf uitroepen. En als je toch voor afschaffing bent, heb je 'erbij gestaan en meegedaan'.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher