Rik & Jeffrey

Nieuws

13 juni 2018 door Jeffrey Schipper

"Misschien moeten we erkennen dat we niet zo christelijk zijn als we denken" - Rik & Jeffrey Podcast

"Een geloof zonder impact is dood. Als mijn geloof alleen maar betekent dat ik het licht heb gezien, Opwekkingsliederen zingend door het leven ga en de aarde naar de tering laat gaan in de blijde verwachting van een hemels Jeruzalem (of na mij de zondvloed), heb ik een probleem," schreef theoloog Alain Verheij deze week. Rik & Jeffrey bespreken zijn commentaar in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 1:15

"Als fulltime onderdeel van de christelijke bubbel maak ik nog weleens een doopdienst mee, krijg ik nieuwsbrieven in mijn mailbox en neus ik door de blogs en bladen," schreef de theoloog Alain Verheij op de progressief-christelijke weblog Lazarus. "En dit valt me op aan de geloofsgetuigenissen: het overgrote deel gaat over innerlijke rust, over veranderde denkbeelden of over enorm pietluttige veranderingen."

Zijn commentaar is deze week veel gedeeld en Rik snapt wel waarom. "Als je toch de woorden van Jezus leest dan moet je toch met schaamrood op je kaken erkennen dat we Zijn woorden wel vaak lezen, maar niet doen. Terwijl het wel zo is: wat spreekt het duidelijker dan daden?"

"We vergeestelijken ook heel veel dingen, natuurlijk. Zoals dat de discipelen alles achter lieten om Jezus te volgen. Dat was niet 'geestelijk' zo, dat was 'letterlijk zo." 

"Er is een groot verschil tussen zeggen dat je christen bent en christen zijn vanwege je daden. Misschien is het goed om even geen spannend bekeringsverhaal te delen, bijvoorbeeld door als christen te vertellen dat je bent gestopt met gamen. Speel in plaats daarvan spelletjes met jongeren uit je buurt. Dan wordt door daden zichtbaar dat je je geloof belangrijk vindt."

"Soms is het goed om in de spiegel te kijken door je eigen leven als een meetlat naast het leven van Jezus te leggen. Misschien ontdekken we dat we niet zo christelijk zijn als we denken."

Volgens Jeffrey zou het ook helpen als er meer 'gewone' verhalen worden gedeeld en niet alleen stoere bekeringsverhalen. "Bij de jeugdvereniging van onze kerk werd soms gevraagd: wie zou dit jaar gedoopt willen worden? Een veelgehoorde opmerking was: ‘Ik heb nog te weinig boeiends meegemaakt.’ Alsof een bekeringsverhaal zonder bijzondere ervaringen niet spannend genoeg zou zijn."

Rik: "Als je nou heel eerlijk bent: wat is het verschil tussen een gemiddelde christen en niet-christen? Qua standpunten zijn er misschien wel grote verschillen, terwijl als je naar de daden van die mensen kijkt, zijn de verschillen niet zo groot. En dat is opvallend. Want als het Evangelie waar is en we hebben ook de Heilige Geest in ons... Als je de God van het universum in je hebt wonen, die Jezus uit de dood heeft doen opstaan, en het verschil tussen jou en iemand die dat niet heeft is nihil, moet je je dan niet afvragen: what is going on? Houd ik mezelf dan niet voor de gek? Toch?"

"Misschien moeten we erkennen dat we niet zo christelijk zijn als we denken." 

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 1:15

Reacties

B
Inderdaad, lauw , koud noch heet, om van te kotsen(Opb. 3) en daarom hen ik het over “christen-lijken.

Geen ontmaskering van de duisternis (w.o. islam) en geen Torapraktijk en geen Bijbels geloofsleven op vele punten.

Zie vervolg, Ben
B
Vervolg: Daarom zijn we ca. 15 jaar geleden begonnen met een frisse start cf. de Handelingengemeente; zie tora-yeshua.nl

Doen wij alles perfect? Nee, natuurlijk niet.

Maar na bijna 50 jaar pastor zijn is me de Bijbelse wijze van gemeente zijn en van gelovige zijn veel duidelijker geworden.

Ben
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher