Daniël Veurink

God

14 juni 2018 door Redactie

"Met mijn klasgenoten kan ik niet echt over God praten"

“Hoewel ik op een christelijke middelbare school heb gezeten, kan ik met mijn klasgenoten niet echt over God praten, terwijl het geloof juist een wezenlijk onderdeel is van mijn leven. Op de EH kiezen studenten er bewust voor om met de Bijbel bezig te zijn, dus dat maakt dat ik er best wel zin in heb,” vertelt Inge Haitsma. Zij kiest komend schooljaar voor het Basisjaar aan de Evangelische Hogeschool (EH).

De Evangelische Hogeschool is een interkerkelijk stichting met als missie jongeren toe te rusten vanuit bijbels fundament op het gebied van studie, beroep, kerk en maatschappij. De EH wordt niet gesubsidieerd door de overheid.

Hoe wil jij in het leven staan? Dit is een vraag die veel jongvolwassenen bezighoudt. De maatschappij is zo hectisch dat er vaak geen tijd is om zelf keuzes te maken en erover na te denken waar je voor staat. Jongeren zijn nu druk bezig met het behalen van hun middelbare schooldiploma. Daarna gaan ze studeren en vervolgens ligt een mooie baan al gauw op de loer. Wie voor het Basisjaar aan de EH kiest, kiest voor bezinning. Even op adem komen om te bepalen wat voor jezelf belangrijk is.

Inge is één van de vele studenten die zich inmiddels al voor het komend schooljaar heeft aangemeld. “In mijn eigen leven schiet het houden van stille tijd er nog wel eens bij in. Op de EH wil ik graag handvatten krijgen om daar straks, na het Basisjaar, zelf verder mee aan de slag te kunnen. Op persoonlijk gebied hoop ik beter met negatieve feedback om te gaan. Ik vind dat nu best wel lastig om te ontvangen, terwijl ik het ook zou kunnen accepteren zodat ik er wat van kan leren. Qua studierichting denk ik momenteel aan Psychologie of Pedagogische Wetenschappen, eventueel in combinatie met de Pabo. Maar eerlijk gezegd zie ik mezelf niet echt voor de klas staan. Sowieso vind ik het lastig om aan een toekomstig beroep te denken; daarvoor vind ik het studeren simpelweg te leuk.”

“Maar de belangrijkste reden om het Basisjaar te doen, is dat ik graag wil ontdekken hoe ik als christen verschil kan maken,” onderstreept zij. Inge ziet ernaar uit om dat samen met leeftijdsgenoten te doen. “Hoe kunnen mensen aan mij zien dat ik in God geloof? Hoe kan ik bewust anders zijn?”

Nieuwe inzichten
Daniël Veurink (foto boven) uit Alphen aan den Rijn, student van het huidige Basisjaar, geeft aan dat het jaar hem veel heeft gebracht. “Ik heb nieuwe inzichten gekregen in mijn eigen gedrag en mijn sterke en zwakke punten ontdekt. En eigenlijk vooral hoe ik met beide kanten om kan gaan. Maar ik heb ook veel geleerd over de verhouding tussen wetenschap en geloof, hoe ik kan plannen, om kritisch te zijn, om feedback te geven en te ontvangen, om mijn mening te verwoorden en hoe ik in een groep moet samenwerken.

Mijn relatie met God is sterker geworden door de thema’s die het afgelopen jaar aan de orde kwamen. Ik heb ontdekt wat het betekent om een discipel van Christus te zijn.
De EH heeft me geholpen om mijn toekomstig beroep niet alleen als baan te benaderen, maar het vooral te zien als het gestalte geven aan mijn roeping. Volgend jaar ga ik Fysiotherapie studeren; een plek waar ik met mijn passie aan de slag kan gaan.”

Meer weten over het EH-Basisjaar? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher