mensen

God

12 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Een kleine schare of een schare die niemand tellen kan?

'Hooguit een derde deel van de wereldbevolking rekent zich tot de christenheid. Daarbinnen zijn talloze valse kerken en sekten. En zelfs waar het Woord zuiver gebracht wordt, is het getal van hen die God vrezen klein,' kreeg een vragensteller op Refoweb.nl onlangs te horen van een predikant. 

De vragensteller - moeder van drie kinderen - wordt hier erg somber van en vraagt via Refoweb.nl om duidelijk: Er staat juist toch dat de Heere geen bidder laat staan en dat het een schare zal zijn die niemand tellen kan? M. M. van Winkelen, ambtsdrager in de gereformeerde gemeente in Den Haag, verwijst in zijn antwoord naar de Bijbel. 'Als je de Bijbel doorleest, dan zijn er gedeelten waar ‘de deur’ van de toegang tot redding, tot behoud, ruim open wordt gezet; dan valt de nadruk erop dat redding en behoud rijk en vrij te verkrijgen is.

In andere Bijbelgedeelten lijkt diezelfde deur echter maar op een heel kleine kier te staan. Soms lijkt hij zelfs bijna op het nachtslot te zitten. Dan valt er de nadruk op dat redding en behoud allerminst vanzelfsprekend is. Het is heel belangrijk om die Bijbelgedeelten op de juiste wijze te duiden en in te zien waarom de Heilige Geest het juist zó heeft laten opschrijven.

De Heere is niet zonder reden zo scherp. Wij hebben dat nodig. Dat komt omdat wij mensen zo zorgeloos kunnen zijn, zo makkelijk denken dat de Heere toch wel ergens met ons tevreden zal zijn. Dat komt omdat wij zo weinig beseffen dat onze redding alleen genade kan zijn. Je ziet dat uit het verband van deze woorden: Jezus waarschuwt dat er op de oordeelsdag veel mensen zullen zijn die zullen menen dat Jezus zich vergist als Hij hen afwijst en de deur voor hen dichthoudt. Zij hadden toch zoveel voor God gedaan! Zij hadden gepreekt, wonderen gedaan, duivels uitgeworpen! (vs. 22).

En dan de deur van de hemel voor hen dicht? En toch vergiste Jezus zich niet. Omdat deze zelfingenomenheid een gevaarlijke mogelijkheid is, waarschuwt de Heere ons daar nù voor.'

Lees de volledige beantwoording van M. M. van Winkelen op Refoweb.nl.

Reacties

B
"een schare die niemand tellen kan" betekent niet "ontelbaar velen. Immers, we kunnen tot in gigantische aantallen tellen, zeker met computers.

Wat betekent het dan? Alleen JHWH kent de harten en weet wie in Zijn Koninkrijk zullen zijn in eeuwigheid, dus Hij alleen kent dat aantal, alleen Hij kan ze tellen.

"Mijn huis moet vol zijn" en JHWH weet hoe vol dat is, ook in aantal.

Shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher