Evangelist Noord-Korea

God

11 juni 2018 door SDOK

Evangelist Noord-Korea: "Ik zou met liefde sterven voor Jezus"

Noord-Korea is misschien wel het moeilijkste land om het Evangelie te verspreiden. Het gevaar houdt evangelist San-Chul echter niet tegen, integendeel. “Ik denk er steeds meer over na hoe mijn eigen dood vruchtbaar kan zijn.”

Eén ding weten we allemaal: je kunt als christen in Noord-Korea niet zonder moed. Een kenner zegt het zo: “Alleen al het delen van het Evangelie met je man, vrouw of kinderen vraagt veel heilige moed. Zelfs de meest gepassioneerde evangelisten vertellen daarom maar weinig anderen over hun geloof.”

Van angst naar moed
Sang-Chul, een Noord-Koreaanse evangelist, is iemand met veel heilige moed. En dat terwijl hij ooit een bang jongetje was: “Ik was ook erg bang voor christenen; dat geloof kon namelijk je dood betekenen…”

Die angst verdween volledig toen Sang-Chul zelf, tijdens een verblijf in China, door een christen werd geholpen: “Hij behandelde ons goed, ondanks dat hij daardoor gevaar liep. Ik ontdekte dat zijn liefde voor ons voortkwam uit een grote liefde voor God. Daardoor realiseerde ik me dat het christendom echt was, en leerde ik Jezus op een wonderbaarlijke manier kennen!”

“Ik denk er steeds meer over na hoe mijn eigen dood vruchtbaar kan zijn.”

Zijn bekering levert Sang-Chul een nieuwe levensinvulling op: “Toen ik had besloten om Jezus te volgen, had ik een reden om telkens weer van China naar Noord-Korea te reizen. Ik deed mijn uiterste best om het Evangelie in Noord-Korea te delen; dat was mijn nieuwe levensdoel. Ik wilde geen tijd verliezen.”

Bijbel in schoen
In de jaren die volgen, reist Sang-Chul steeds heen en weer. Als hij in China is, krijgt hij onderwijs van plaatselijke christenen. In Noord-Korea gaat hij van plaats tot plaats en deelt het Evangelie.

Hoe hij dat doet? Dat weten wij ook niet helemaal. Wat we wel weten, is dat hij eerst het vertrouwen van zijn landgenoten probeert te winnen. Als dat lukt, vertelt hij over Gods grote liefde. Sang-Chul haalt dan ook zijn kleine Bijbel tevoorschijn, die hij meesmokkelt in een van zijn schoenen. In de jaren dat Sang-Chul evangeliseert, komen honderden (!) mensen tot geloof. Een ongekend aantal.

Ontdekt!
Dan gebeurt waar Sang-Chul bang voor was: het netwerk van christenen wordt ontdekt. Op het nippertje kan de moedige evangelist het land ontvluchten, maar veel medechristenen worden opgepakt en naar strafkampen gestuurd.

Sang-Chul voelt zich schuldig dat hij zijn broeders en zusters moest achterlaten en nu zelf in vrijheid leeft. Ook vindt hij het lastig om te bidden voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un. “Aan de ene kant verschijnt hij lachend op de televisie, aan de andere kant doodt hij zo veel mensen. Zelfs op dit moment worden christenen in Noord-Korea terechtgesteld vanwege hun geloof. Ik begrijp niet hoe ik voor hem kan bidden. Hij doodt ons als vliegen!” Sang-Chul vraagt om gebed: “Mijn geloof is klein en ik ben erg zelfzuchtig… Bid om verandering.”

Toekomst
Sang-Chul woont nu op een veilige plaats. Daar wil hij niet altijd blijven. Het liefst wil hij weer terug naar Noord-Korea. “Ik denk er steeds meer over na hoe mijn eigen dood vruchtbaar kan zijn.” Hoe en wanneer hij teruggaat, weet hij nog niet. Wel is Sang-Chul bereid zijn leven te geven voor het Evangelie van Jezus Christus.

Benieuwd naar de situatie van christenen in Noord-Korea? Op 14 juni organiseert SDOK een unieke bijeenkomst. Eén van de sprekers is een Noord-Koreaanse christen. Lees hier meer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher