Rik & Jeffrey
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 juni 2018 door Jeffrey Schipper

"Veel genezingen zijn geen échte wonderen" - Rik & Jeffrey Podcast

Soms wordt er wel erg gemakkelijk een genezingswonder geclaimd, stelde opiniemaker Matthijs Vlaardingerbroek deze week. Volgens hem wordt er gebruik gemaakt van massahypnose. Rik & Jeffrey bespraken zijn radio-interview met Groot Nieuws Radio in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 12:50

Rik: "Matthijs Vlaardingerbroek bekritiseert de formule die rondom genezingsdiensten wordt gehanteerd. Volgens hem staan we daar soms onder massahypnose. Allereerst wordt er drie kwartier aanbeden om in extase te komen. Dan wordt er veel geloof in mensen gepompt. Mensen wordt aangepraat dat God een wonder wil doen. Vervolgens verschijnen er getuigenissen van mensen die al eerder zijn genezen."

"Er zijn maar weinig mensen die durven te zeggen dat veel genezingen ook een psychologische basis kunnen hebben. Vaak hebben ze écht weinig met een wonder van God te maken. Het is meer een psychologisch effect van hoe zo'n dienst in elkaar zit. En tijdens een samenkomst wordt dat vaak niet gezegd," valt Rik op. 

"Mensen die met gebedsgenezing bezig zijn hebben echt heel goed over zo'n gebedsdienst nagedacht. Daar zijn gewoon draaiboeken voor. En een normale christen die zo'n dienst bezoekt laat zich daarin meenemen."

"Ik weet van een grote conferentie in Nederland waar als er een gebedsoproep is en mensen naar voren worden geroepen door iemand de hulp van Pietje vaak wordt ingeroepen. Die komt dan opeens ook het podium op lopen. Omdat hij met zijn zalvende stem nog veel meer mensen naar voren weet te praten. Hij is daar gewoon goed in. Dat is van te voren ook zo afgesproken."

"De mensen in die dienst denken dan dat het vooral dat de Heilige Geest daar zo machtig aan het werk is (daardoor komen er zo veel mensen naar voren, red.) en hebben het niet door dat het ook voor een deel psychologie is en de zalvende stem van Pietje."

"De kunst is om alles wat met dit soort psychologie te maken heeft; dat je daar gewoon eerlijk over bent. Dat je gewoon zegt: 'Ja, we gebruiken theatrale technieken in onze diensten. En daardoor wordt een dienst ook mooier en ervaren mensen sneller God. En dat vinden wij oke. Of, je zegt, dat willen we liever niet. Als je er maar eerlijk over kunt praten." 

"Kijk, sprekers hebben ook allerlei trucs om de aandacht van mensen erbij te houden. Die manipuleren ook. En die zouden ook gewoon eerlijk moeten zijn en zeggen: dat je mijn preek te gek vond is niet alleen de Heilige Geest, maar ook omdat ik allerlei trucjes heb gebruikt om ervoor te zorgen dat jij een lekker gevoel hebt bij mijn preek."

Jeffrey herinnert zich zijn eerste bezoek aan een genezingsdienst. Tijdens de eerste helft van de samenkomst werd er een relatief lange collecte-oproep gedaan. "De vraag is of dat gepast is." Matthijs zelf is tegen collectes tijdens genezingsdiensten omdat een bediening dan afhankelijk wordt van de mensen die ziek zijn (en genezen willen worden).

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 12:50


CIP Podcast
- Crisis in de CGK: Otto Grevink heeft een boodschap - CIP Podcast
- 'Simply Jesus' werkt met coronatoegangsbewijs: begrijpelijk? - CIP Podcast
- Zijn niet-gevaccineerden de zondebokken van de samenleving? Otto Grevink antwoordt
- Is de coronapas een goed idee? Andries Knevel antwoordt in de CIP Podcast
- Andries Knevel stoort zich aan "gedram" van D66 - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik ben het met Anthon eens...dit artikel zal veel wantrouwen opwekken.I.p.v geloofsopbouwend te werken. Zei Jezus niet zoiets van : "Laat het onkruid maar even z'n gang gaan want als je het probeert uit te trekken trek je ook het goede graan mee.?" Ik vind dat dat hier gebeurt. Plaats liever wat concrete getuigenissen van mensen die werkelijk genezen zijn van terminale kankers, van een voet van een oude man die aan

het 'wegrotten' was zodanig dat wormen eruit kropen. Inderdaad: graag met feiten en komen en ophouden met vaag beschuldigen.
Als wormen uit de wonden komen is er spraken van nalatigheid en verwaarlozing en dat is of te laat, dan is het afgestorven, maar wellicht in het ziekenhuis met ingreep en medicijnen die God bij ons heeft gebracht in combinatie met het zelf- genezing- vermogen, wat God ons in de schepping heeft geschonken dit nog te redden. Wij leven uit genade in deze bedeling. God heeft tijden en grenzen bepaald! Genezingswonderen verlangen is eigenlijk kleingelovigheid!Destijds ging het over alle ziekten en alle kwaal! bij zijn prediking Mattheus 9:35
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (3)