Duane Sheriff

Dagelijks leven

14 juni 2018 door Marina de Haan

Geestelijk dieet om te groeien naar volwassenheid

Toen Andrew Wommack vorige week in Nederland was voor de Grace and Faith conferentie, kwam hij niet alleen. Hij nam spreker en voorganger Duane Sheriff mee. Volgens Wommack lijkt Sheriff in veel opzichten op hem. In zijn preek vertelt Sheriff over volwassenheid versus onvolwassenheid. En hoe belangrijk het is voor kerkleiders om te zorgen dat de kudde volwassen wordt.

Sheriff en zijn vrouw Sue zijn voorgangers van Victory Life Church, een kerk met dertien campussen in de Amerikaanse staten Oklahoma, Texas en Colorado. De bediening zet zich in voor het bouwen van gezonde kerken vol met mensen die van God houden, van mensen houden en beide dienen. 

“Mensen groeien niet zonder goed onderwijs te krijgen”

Jezus heeft ons gaven gegeven, dat blijkt onder andere uit onderstaande verzen. Deze gaven zijn volgens Sheriff vitaal voor het doel van God in de lokale kerk. “Mensen groeien niet zonder goed onderwijs te krijgen,” zegt Sheriff stellig. Daarom is hij ook verbonden aan de bediening van Andrew Wommack, onderwijst hij op Charis Bible College en heeft hij zelf ook een Charis bijbelschool in Texas opgericht.

In Efeziërs 4:11-13 staat het volgende:
“Christus heeft ons geschenken gegeven: hij gaf ons apostelen, profeten, boodschappers van het goede nieuws, leraren en leiders die de christenen steunen in hun geloof. Het is hun taak om de gelovigen te helpen om goede christenen te worden. Het is hun taak om goede dienaren van de kerk te zijn. En het is hun taak om de kerk van Christus sterk te maken. Net zo lang totdat wij allemaal hetzelfde geloof hebben, en dezelfde kennis van de Zoon van God. Totdat wij samen als christenen volwassen zijn. Totdat de kerk volmaakt is, net als Christus zelf.”

Op weg naar volwassenheid
“Het is belangrijk dat wij als kerken naar eenheid streven. Gelovigen houden pas echt van elkaar als ze begrijpen wat geloven inhoudt. We wandelen op weg naar volwassenheid. Het is een reis in geloof, om het geloof te bevatten.” 

Sheriff merkt op dat we, als we net tot geloof komen, baby-christenen zijn. Maar dat zijn we niet in onze geest. “Onze geest is compleet nieuw (2 Kor. 5:17, en één geest met God, 1 Kor. 6:17), perfect en rechtvaardig. We zijn wel nog een kind in het besef wat God voor ons gedaan heeft. Ik begreep bijvoorbeeld lang niet wat ik ontvangen had in Jezus Christus”, vertelt hij eerlijk. “Ik wist niet welke autoriteit ik had in Zijn naam. Mijn kennis over God groeide, waardoor ik van een onvolwassen gelovige naar een volwassen gelovige groeide.” 

"Blijf groeien in je relatie met de Heer"

Die overgang is volgens Sheriff zeer belangrijk. “Het is belangrijk om te blijven groeien in wat je weet over God. Blijf groeien in je relatie met de Heer.” 

In 1 Korinthiërs 3:1-3 wordt een bijzondere uitspraak gedaan. Daar lezen we:
“Vrienden, toen ik bij jullie was, kon ik jullie nog niet alles vertellen. Want jullie leefden toen nog als mensen van deze wereld. Jullie lieten je nog niet helemaal leiden door Gods Geest. Jullie moesten nog veel leren over het geloof. Jullie leken op baby’s, die nog niet alles kunnen eten. Daarom kon ik jullie nog niet alles vertellen over de wijsheid van God. Want jullie begrepen toen nog niet wat het geloof precies betekent. En dat begrijpen jullie nu nog steeds niet! Jullie leven nog steeds als mensen van deze wereld. Want jullie zijn jaloers en jullie zoeken ruzie. Jullie doen dus precies dezelfde dingen als alle andere mensen, die niet geloven.” 

Sheriff: “Hier staat dat de meerderheid van de kerk onvolwassen en vleselijk is. Als we niet volwassen worden, sluiten we Gods mensen op in onvolwassenheid. Dat is sarcasme voor het Koninkrijk. Om Gods wil te doen moeten wij groeien in God en in alles dat we doen.” 

De meeste kerken zijn volgens Sheriff grote kinderopvangcentra waar mensen huilen, zeuren, aan zichzelf denken en vol zijn van zichzelf zijn. 

"Voor spirituele groei heb je een geestelijk dieet nodig"

Maar hoe worden kerken dan volwassen? Sheriff gaat uit van vier stappen, volgens Handelingen 2:42, die nodig zijn voor groei naar volwassenheid. Hij vergelijkt het met een goed dieet. “Om te groeien, heb je goed eten nodig. Voor geestelijke groei heb je een geestelijk dieet nodig.”

Dit is dat geestelijke dieet: 

1. Dieet van het onderwijs der apostelen
“Je wilt niet groeien zonder Gods woord. Zijn woord is zaad. Het heeft Zijn DNA, Zijn karakter, Zijn natuur. Wij zijn deelgenoten van God. Zijn woord is ons hart gezaaid. Kerkgemeenschappen zijn onvolwassen gebleven, omdat wij als leiders niet trouw zijn geweest om de kudde op de goede manier te voeden. Mensen hebben voeding nodig om volwassen te worden. Petrus verloochende Christus drie keer. Na de opstandig vroeg Jezus drie keer aan hem: ‘Hou je werkelijk van Mij?’ ‘Voed dan mijn lammeren en schapen’, zei Jezus. God vraagt dat ons ook: ‘Houden we van Hem? Hoe laten we dat zien? Voeden wij Zijn schapen?”

2. Gemeenschap
“De kerk kan niet volwassen worden totdat we het goede in Jezus Christus laten zien in plaats van ons ‘vleselijk’ te gedragen. We moeten het goede communiceren. Een kerk is een familie. De relaties die we bouwen horen authentiek te zijn. Als we niet zulke relaties bouwen binnen de gemeenschap, dan blijven we onvolwassen. Als we oprecht van elkaar houden, dan zullen we daarnaar handelen.”

3. Brood breken
“Jezus at met zondaars. Een fysieke, gezamenlijke maaltijd symboliseerde intimiteit, het delen van je leven, je liefde en je werk. Het avondmaal (verbondsmaal) was deel van zo’n gezamenlijke maaltijd. In het verbondsmaal deelt Jezus Zijn liefde, Zijn leven en zijn werk voor jou. Daarom is het verbondsmaal heel speciaal, samen in intimiteit met God. Het is het werk van het kruis. Daardoor hebben wij perfecte toegang tot God zonder schuldgevoelens en schaamte.”

4. Gebeden (meervoud)
“Niet een gebed, maar meerdere gebeden. Hier staat meervoud. We hebben geleerd wat te bidden, hoe te bidden en wanneer te bidden.”

Lees ook:
Andrew Wommack: "Ik dacht dat God alleen maar heilige mensen kon gebruiken"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher