De ouders van Patras ontvangen hulp voor hun levensonderhoud uit de handen van Jan Dirk van Nifterik

Nieuws

14 juni 2018 door Sjoukje Dijkstra

"In Pakistan dreigt de doodstraf voor christenen"

“Als hij wordt veroordeeld, kan hij zelfs de doodstraf krijgen,” zegt Jan Dirk van Nifterik. De directeur van Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) sprak in Pakistan met de neef van een christen bij wie deze extreem zware straf boven het hoofd hangt. 

Sjoukje Dijkstra
Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning.

Er vinden geregeld aanslagen plaats, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan voor christenen. Van Nifterik was recent in Pakistan om diverse projecten te bezoeken en individuele christenen te bemoedigen. Daarbij sprak hij ook met de neef van Patras Masih die in de gevangenis zit, omdat hij beschuldigd wordt van godslastering. CIP.nl berichtte al eerder over deze zaak.

De directeur van HVC laat weten wat de laatste stand van zaken is: “Wat er gebeurde is dat men de neef van Patras heeft opgeroepen om op te treden als getuige. Sajid Masih werd vervolgens ondervraagd. Dat gaat in Pakistan niet zachtzinnig. Uiteindelijk hebben ze hem gedwongen zijn neef te vernederen en seksuele handelingen te verrichten. De martelingen en vernederingen dreven de neven tot het uiterste, waarop Sajid uit pure wanhoop uit het raam van de vierde verdieping is gesprongen. Hij kwam daarna in het ziekenhuis en knapt nu langzamerhand weer een beetje op.”

Gelddiscussie met moslim
Met Sajid heeft Van Nifterik vrij lang over de zaak van Patras gesproken. “Van Sajid hebben we gehoord wat er nu precies is gebeurd. Het blijkt dat Patras geld tegoed had van een moslimvriend. De telefoon van Patras lag bij de telefoonwinkel van die jongen ter reparatie. In die tijd dat de telefoon daar lag heeft die moslim jongen onder naam van Patras een godslasterlijke afbeelding gedeeld in een Facebook groep. Waarschijnlijk om hem een hak te zetten. Het ging hierbij om een afbeelding van een man, zittend op de moskee, met schoenen aan.”

Omdat de telefoon in reparatie was, betekent het ook dat Patras die afbeelding niet zelf geplaatst kan hebben volgens Sajid. Desondanks zit hij nog in de gevangenis. “Als hij wordt veroordeeld, kan hij hiervoor zelfs de doodstraf krijgen”, aldus Van Nifterik, die vertelt dat er inmiddels ook tegen neef Sajid een aanklacht loopt. “Dat is wegens poging tot zelfmoord op het politiebureau. Hij heeft dus inmiddels, naast zijn lichamelijke herstel, ook zijn eigen zaak om zich zorgen om te maken. Wat wij als Hulp Vervolgde Christenen dan doen, is concreet hulp te bieden door de familie(s) te helpen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook willen we gaan bijdragen in de kosten van de advocaat.”

De zaak Patras heeft namelijk invloed op de hele familie. “Zo werkt de vader van Patras bij een waterzuiveringsbedrijf van de overheid. Dat is in de buurt waar Patras woonde. Voor hem is het te gevaarlijk geworden om naar het werk te gaan. Dat geldt ook voor de vader van Sajid. Hij werkte in de buurt als schoonmaker op een school, maar kan niet meer naar het werk. Zo wordt de hele familie getroffen door deze aanklacht en zitten ze zonder inkomsten.”

“Zijn familie moest daarom zelfs onderduiken”

Stichting HVC zorgt met het programma Vrienden in verdrukking dat deze families geholpen worden. “Daarbij proberen we te zorgen voor alles wat nodig is. HVC geeft daarbij ook juridische ondersteuning, met name in het beginstadium als het politiedossier wordt opgebouwd. Wij helpen mee om ervoor te zorgen dat dit zo eerlijk mogelijk gebeurd. Dat er geen onwaarheden in komen te staan en er zoveel mogelijk eerlijke getuigen betrokken worden. Het politiedossier is namelijk de basis voor het verdere traject. Daar zitten we nu in. Er is nog geen concrete zittingsdatum”, vertelt Van Nifterik, die benadrukt dat de dreiging wat Patras aangaat enorm groot is. “Zelfs zo groot dat ze hem proberen te vermoorden. Zijn familie moest daarom zelfs onderduiken.”

De mensen van HVC bezoeken zo geregeld gebieden, waar christenen vervolgd worden. “We reizen vaak in gebieden met een verhoogd risico. Dat houdt ons niet tegen om na goede risico-inschatting christenen te bezoeken en te helpen”, aldus Van Nifterik. Voorzichtig zijn ze wel. “In Pakistan bijvoorbeeld zijn regelmatig betogingen, dat soort plaatsen proberen we te vermijden. We beseffen dat we een keer op het verkeerde moment op de verkeerde plek terecht kunnen komen. Daarom regelen we ook onze beveiliging.”

“Het is belangrijk dat mensen meebidden voor christenen als Patras"

Internationale bekendheid
Dat er vanuit het buitenland aandacht komt voor dit soort zaken, als die van Patras Masih, is volgens hem van groot belang. “Het is belangrijk dat mensen meebidden voor christenen als Patras. Hoewel we altijd moeten beseffen dat internationale aandacht zaken ook gevoeliger kunnen maken. Dat hebben we gezien in de zaak van Asia Bibi die in 2009 werd opgepakt en veroordeeld voor godslastering. Als ze haar vrijlaten krijgen ze binnenlandse onrust, laten ze haar niet vrij, dan krijgen ze de wereld over zich heen.”

Lobby
Omdat het vaak gebeurt in Pakistan dat de blasfemiewet misbruikt wordt om mensen vals aan te klagen, lobbyt HVC met partners voor het strafbaar stellen van misbruik van de wet. “Deze lobby is belangrijk voor christenen en moslims, omdat misbruik zowel gebeurt onder christenen als moslims. Vanuit de EU is ook druk op aanpassing van die wet”, verklaart Van Nifterik, die geen voorspellingen durft te doen over of die aanpassing er ook zal komen. “We zijn geen politieke organisatie, maar hopen dat de lobby voor aanpassing van deze wet slaagt.”

Inspirerende ontmoeting
Van Nifterik bezocht in Pakistan ook een kindertehuis, steenfabrieken en pastors, die gesponsord worden door HVC. Zo had hij een inspirerende ontmoeting met een dominee die naast zijn baan de gemeente dient. Hij heeft echt nauwelijks bezittingen. Hij woont in een kamertje van vijf bij vijf meter. Daar slaapt hij, eet hij, woont hij met zijn gezin. Ondanks de armoede en het gevaar is het mooi om te zien dat hij doorgaat met het preken van het Evangelie. Christenen zoals hij getuigen op die manier echt van Wie God voor ze is en staan heel dankbaar in het leven. Dit is altijd erg bemoedigend om te zien en te horen. Wij kijken daarbij altijd naar op welke manier wij hulp kunnen bieden.”

Stichting Hulp Vervolgde Christenen kan daarvoor ook goed de steun van christenen uit Nederland gebruiken. Hoewel Van Nifterik laat weten dat het de stichting nooit alleen om de financiële middelen gaat. “Wij zijn op zoek naar warme betrokkenheid van broeders en zusters die vanuit het hart meedenken en meebidden.”

Klik hier voor meer informatie over het programma Vrienden in Verdrukking.

Reacties

Zo goed dat hier hulp wordt geboden! Wij hebben in Nederland geen flauw idee hoe onrechtvaardig mensen in andere landen behandeld worden en hoe zwaar het leven van Christelijke families is.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher