Afrika

God

06 juni 2018 door Operatie Mobilisatie

"God deed vier keer de deur dicht, en toen één keer wijd open"

“Zending alleen voor jonge mensen? Nee hoor! God heeft ons heel duidelijk geroepen om fulltime in Zijn Koninkrijk aan de slag te gaan en Hij heeft ons tot nu toe ook alles gegeven wat we nodig hebben.”

Operatie Mobilisatie is een internationale en interkerkelijke zendingsorganisatie. Meer dan 3100 OM-werkers met 100 nationaliteiten zijn wereldwijd vertegenwoordigd, om Jezus Christus op verschillende manieren bekend te maken.

Nina en Leen Dikken zijn onlangs voor twee jaar door OM uitgezonden. Afgelopen maart vertrokken zij naar Pretoria, waar Leen (58) fulltime aan de slag gaat als Associate Area IT Administrator en Nina (58) als remedial teacher. Daarnaast gaat Nina aan de slag voor de People Care Afrika Area, en wordt ze coördinator van de gebedsbeweging ten behoeve van preventiewerk onder kwetsbare vrouwen. Een bijzondere stap van bijzondere mensen, die hun 2x 30+ jaar werkervaring graag in dienst van Gods Koninkrijk willen stellen.

Een nieuwe levensfase, een nieuw perspectief
Nina werkte in het basisonderwijs, Leen was projectleider IT bij een grote oliemaatschappij. Werk dat ze beiden altijd met veel plezier en passie gedaan hebben. Leen: “Door omstandigheden ontstond de mogelijkheid vrijwillig vervroegd te stoppen. Dat zagen we als een kans, en als het begin van een nieuwe periode in ons leven, want thuis zitten en niks doen, dat past niet bij ons. We hebben altijd een hart gehad voor evangelisatie en zending. Er ontstond in ons hart het verlangen om Hem te gaan dienen in het zendingsveld en te gaan waar Hij ons kan gebruiken.”

Het is een heel proces geweest: bidden, nadenken, loslaten, praten... Nina: “In totaal heeft dat ruim anderhalf jaar geduurd. We hebben vanaf het begin tegen elkaar gezegd: ‘Laten we elkaar niet onder druk zetten.’ We wilden elkaar de tijd en ruimte geven om goed na te denken, om zorgvuldig te overwegen, en vooral om te bidden voor wijsheid en duidelijkheid. En God heeft dat gebed verhoord! Op heel veel manieren heeft Hij onze weg geleid, door deuren te openen en door deuren te sluiten.”

Leen: “Toen we eenmaal in gesprek raakten met OM, ging het snel. We zijn goed begeleid en voorbereid, en alles is nu geregeld. Toch is het ook een enorm avontuur met nog een heleboel onzekerheden: er is huisvesting voor ons (ook zo’n gebedsverhoring!), en er staat een team klaar dat naar onze komst uitkijkt – maar dat is dan zo ongeveer alles wat we weten. Hoe het echt zal gaan en wat we allemaal gaan tegenkomen, weten we niet. Maar we weten wel dat God geen fouten maakt: Hij heeft ons tot zover geleid met een doel: omdat Hij ons daar wil en kan gebruiken. We worden daar overigens geen zendelingen in de letterlijke zin van het woord: ons werk zal voornamelijk bestaan uit ondersteuning van de OM-medewerkers. Daarbij komt onze professionele ervaring ons goed van pas: visie, strategie en realisatie zit als het ware in mijn DNA. En Nina, als leerkracht én als vrijwilliger bij hulp aan prostituees in Groningen, kan haar vele gaven inzetten voor People Care.”

Nina: “We zijn inderdaad geen 25 meer. Aan de ene kant mogen we onze (levens-)ervaring inbrengen. Maar er is ook een andere kant. We laten heel wat achter: onze kinderen, kleinkinderen en onze ouders, die op leeftijd zijn. Gelukkig staan ze, net als onze kinderen achter onze beslissing. Aan twee kanten vraagt onze uitzending offers. Onze oudste kleindochter kan nu niet meer even naar opa Leen en oma Nina fietsen uit school.” Leen: “Ook dat moeten we loslaten. En dan doen we ook, in vertrouwen op God. Hij zal voor ons zorgen en Hij zal evengoed voor de achterblijvers zorgen. Gods plan en goedheid omvat ons allemaal.”

Dit artikel komt uit GO magazine van Operatie Mobilisatie. Lees hier het volledige magazine.

Reacties

S
Er was een tijd dat zending vooral naar landen was die onderontwikkeld waren. Naast een goede dominee zijn, moest je als zendeling bijvoorbeeld ook een uitstekende arts zijn. Ergo: de eisen om in de zending te gaan waren zo hoog en specifiek dat velen er niet voor in aanmerking kwamen. Nu is de wereld een 'global village' geworden. Veel landen in Oost Azië, Midden Oosten en India zijn welvarend geworden. Vele mensen die goed zijn met hun 'gewone' baan kunnen nu lange termijn als 'tentenmaker' aan de slag. Een heel andere kijk op zending.
S
Door het fenomeen van sponsoring is zending ook minder laagdrempelig geworden. Het hoeft nu financieel minder vaak van een gemeente te komen die vaak ook een reeks van andere verplichtingen heeft waaronder de diaconie / acties voor de armen. Bij een gemeente zitten die financieel door een moeilijke tijd gaat hoeft, in tegenstelling tot vroeger, geen belemmering meer te zijn voor zending als je genoeg mensen om je heen hebt die vinden dat je missie en inzet financiële ondersteuning waard is.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher