Jack Philips

Nieuws

05 juni 2018 door Redactie

‘Weigerbakker’ wilde geen bruidstaart bakken voor homostel, hij krijgt nu gelijk

De christelijke bakker Jack Philips wilde in 2012 geen bruidstaart bakken voor een homostel. Het hooggerechtshof van de Verenigde Staten geeft de bakker nu gelijk. De uitspraak heeft enkel betrekking op het maken van de bruidstaart, het zegt niets over het weigeren van diensten aan homostellen. Dat melden diverse media, waaronder CNN.

Philips opende zijn bakkerij in 1993. Vooraf wist hij dat hij bepaalde taarten zou afwijzen vanwege zijn geloof. “Ik wilde mijn artistieke talent niet gebruiken om iets te creëren dat tegen mijn christelijk geloof in zou gaan,” zei hij in een interview met CNN. Zo heeft hij ook taarten afgewezen om Halloween te vieren.

Bruidstaart
In 2012 klopten David en Charlie bij de bakker aan om een bruidstaart te laten maken voor hun huwelijk. De ‘weigerbakker’ gaf aan dat hij het product niet kon leveren zonder zijn geloof geweld aan te doen. “De Bijbel zegt: 'In het begin was er man en vrouw’.” Wel bood hij aan om iets anders te bakken. “Op dat moment stormden ze naar buiten en vertrokken ze.” 

Het stel diende vervolgens een klacht in bij de mensenrechtencommissie van de Amerikaanse staat Colorado en krijgt gelijk. Volgens de commissie heeft de bakker het stel gediscrimineerd. Philips volgde vervolgens een anti-discriminatiecursus. 

Vrijheid van godsdienst
Het hooggerechtshof geeft nu aan dat dat niet terecht was. Sterker nog, de mensenrechtencommissie was “vijandig” en had geen begrip voor de godsdienstvrijheid van Philips. 

De voorzitter van de rechtbank schrijft het volgende in het vonnis: “De grondwet kan en moet homo’s en homostellen beschermen, maar religieuze en filosofische bezwaren tegen het homohuwelijk zijn beschermde meningen en in sommige gevallen beschermde uitingsvormen."

Reacties

L
Het is wel vermoeiend dat je tegenover iedereen moet uitleggen en je moet verdedigen dat je vanwege je Bijbelse principes weigert aan bepaalde dingen mee te werken en dat je soms zelfs uit de christelijke hoek nog harder wordt aangevallen dan uit de wereld.

J
De vraag is Leo, of wat jij voor een bijbels principe houdt, niet simpelweg je eigen opvatting is. Het moet voor jou toch een waarschuwing zijn als christenen zich tegen 'jouw principes' keren, ook al noem jij die bijbels ? Dan ga je toch niet blind door ?
J
dat is het inderdaad het meest griezelige. Uit "christelijke" hoek krijg je het meeste tegengas als je je houdt aan de bijbelse normen.
REAGEER
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify