Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2018 door Redactie

"We gebruiken massahypnose bij genezingsdiensten"

"We moeten voorzichtig zijn om een wonder te claimen. Als er nu iets op het podium gebeurt, is het door meerdere mensen gefilmd en staat het de volgende dag op YouTube," vertelt Matthijs Vlaardingerbroek in gesprek met Groot Nieuws Radio over (omgaan met) genezing.

"Het is nooit gratis om naar een genezingsdienst te gaan", vertelt Matthijs. "Het kost je altijd hoop. Ik doe een paar keer jaar mee met de loterij. Ik koop een lot en het bedrag dat ik ga winnen, heb ik al tien keer in mijn familie verdeeld. Als je naar een genezingsdienst gaat, hoop je dat God je geneest. Maar als je niet geneest, dan verlies je hoop. En de volgende keer denk je: ik moet meer geloof hebben, maar genees je weer niet. Zo kan je hoop kwijtraken. Zieke mensen zijn de meest kwetsbare mensen die er zijn." 

"Het zou veel makkelijker zijn als God in de Bijbel zegt: 'Ik genees nooit.' Dat God ons de hemel belooft, dat Hij ons draagt, maar zegt: 'Ik doe niet aan lichamelijke genezingen want Ik genees maar 1 op de 1000 mensen.' Dan hoef je ook niet te vragen: 'Waarom ik nou niet?!'" 

Manipulatie & massahypnose
Matthijs Vlaardingerbroek wijst er ook op dat mensen God proberen te manipuleren door bijvoorbeeld veel te bidden tot God om een zieke te genezen; "Om ervoor te zorgen dat mensen bovenaan Gods lijstje komen van mensen die worden genezen." 

"Doordat we gebruik maken van menselijke manieren kunnen we vaak niet onderscheiden welke genezing wonderlijk door God is gedaan en welke door menselijk toedoen, waardoor er stofjes als endorfine vrijkomen. Die geven mensen het gevoel dat ze genezen zijn."

"We maken gebruik van massahypnose. Bij een genezingsdienst gaan we altijd eerst drie kwartier zingen, omdat we zeggen dat God het fijn vindt. Als we met elkaar een fijne tijd van aanbidding hebben, komen we in een andere staat van bewustzijn terecht. Dan komt er een preek die gericht is op geloof. We laten filmpjes zien met getuigenissen. Er wordt op de piano gespeeld. Dan is er gebedstijd en moeten mensen die iets ervaren dat gelijk op het podium komen vertellen. Dat bemoedigt weer andere mensen. En dan liggen er machtigingskaarten op je stoel om de gebedsbedienaar te steunen; want God werkt door die persoon. Dat is onze formule."

"Door die formule gebeurt er altijd wat, omdat we menselijke technieken gebruiken."

"Dit zijn dus gewoon menselijke technieken. Er is echter geen enkele gebedsgenezer die koud gaat bidden."

"Ook degene die bidden voor zieken worden snel een man van God, want God gebruikt hun. Maar die mensen kunnen al die eer helemaal niet aan." 

Geld & genezing
Matthijs is ook tegen collectes tijdens genezingsdiensten omdat een bediening dan afhankelijk wordt van de mensen die ziek zijn (en genezen willen worden). "Laat die bedieningen dan ook het geloof hebben dat met gesloten beurs God zal voorzien. Laat ze dan niet alleen geloof hebben voor genezingen, maar ook dat God voorziet zonder collectes."

"Ik word hier boos om, want het gebeurt gewoon. Mensen geven natuurlijk voor zo'n gebedstijd meer omdat ze genezen willen worden. We kunnen geen collectes gaan doen tijdens genezingsdiensten! Laten we hierover nadenken!"

Klik hier om het gesprek met Matthijs Vlaardingerbroek terug te luisteren.


Gebedsgenezing
- Martin Koornstra baalt na halve genezing op Urk: "Ik bied mijn excuses aan"
- Simon Ekkelboom gelooft niet meer in zijn eigen wonderbaarlijke genezing
- Was de genezing van Albert uit Urk echt een "onvoorstelbaar wonder"?
- Martin Koornstra ziet dat zijn dochter niet geneest: "Als vader kan ik niet 21 jaar lang bidden om een wonder"
- Wilkin van de Kamp over waarom God lijden toelaat en niet alle zieken genezen
Meer over Gebedsgenezing »

Reacties

Het zou mijn keuze niet zijn om deze kop als titel te gebruiken. Ik denk dat als je het gesprek luistert deze ene zin geen recht doet aan het interview. Een betere kop zou zijn: Laten we het concept 'genezingsdiensten' opnieuw met elkaar doordenken' Dat is mijn oproep!
Er zijn ook mensen bij wie hun geloof afneemt, omdát er niet voor hen gebeden wordt. 'Wat voor God dienen we dan?', denken ze.Dus de reactie verschilt per persoon. Als christen bid ik voor allerlei vormen van voorzienigheid (voor mezelf en voor anderen). En ja, soms is het wachten op de doorbraak. Maar mijn geloof hangt echt niet af van mijn situatie. Dat is toch geen echt geloof. Een God die al mijn zonden heeft vergeven, die laat ik nooit meer los hoor! En ja, er rust (uiteindelijk) zegen (en gezondheid) op bekering.

Hoe simpel is het om tegenstellingen te creëren. Met het woordje massa-hypnose heb je geheid succes... :(

Zelfs Jezus kon op een gegeven moment niet genezen omdat een sfeer van ongeloof dat tegenhield. Ongeloof in Zijn identiteit, mandaat en missie. Het doel van het opwarmen in een genezingsdienst is een sfeer van geloof te creëren. Daar lijkt mij op zich niets mis mee. En inderdaad; functioneren vanuit geloof is een andere bewustzijnstoestand dan leven vanuit ongeloof, scepsis of twijfel.
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen