Elisabeth van Zijl

Dagelijks leven

05 juni 2018 door Jeffrey Schipper

"Wees eerlijk over je gevoelens van pijn, boosheid en afwijzing"

“Gevoelens van pijn, boosheid en afwijzing moeten we serieus nemen. Je bent geen ‘watje’ wanneer je eerlijk durft te zijn over je gevoelens,” zegt Elisabeth van Zijl, initiatiefnemer van het TOV-event. Tijdens dit evenement krijgen mensen de gelegenheid om hun worstelingen te delen. Elisabeth blikt vooruit.

Waarom wordt het TOV-event georganiseerd?
“Vrij om te leven wilde samen met de verschillende Eetclubs -121 in Nederland (gesprekkringen voor mensen met een eetstoornis) graag een middag organiseren die vooral in het teken staat van bemoedigen. Deelnemers van de Eetcub 121 realiseren zich hoe belangrijk het is om elkaar te bemoedigen wanneer het niet zo lekker met je gaat. God heeft ons geschapen als mensen die verlangen naar verbinding en erkenning. Het TOV-event wil ruimte geven aan mensen die ervaren dat ze behoefte hebben aan bemoediging omdat ze ‘op hun tandvlees lopen’ of omdat ze ervaren ‘leeggeven’ te zijn.

De middag is er voor iedereen die wil ontvangen. Er zal tijdens de opening iets gezegd worden over een eetstoornis, verslaving of burn-out vanwege ‘de organisatiekracht’ maar verder zal het niet over eten, burn-out of verslavingen gaan. We willen de vrede van God centraal zetten en je iets van die vrede van Hem laten ervaren. Je mag je vol laten lopen met de liefde van God, bemoediging, herkenning en erkenning. Daarbij is er veel ruimte voor gebed (ministry) en ontmoeting.”

"We willen de vrede van God centraal zetten en je iets van die vrede van Hem laten ervaren."

Wat gaat er concreet gebeuren tijdens het TOV-event?
“Het thema van deze middag is ‘geroepen om te leven,” antwoordt Elisabeth. “Het gaat deze middag om je hart, om hoe je staande kunt blijven in een wereld die niet altijd goed is voor je. Het zal gaan over gevoelens, pijn en verdriet en hoe daarmee om te gaan.

Jorieke Fredrikze bekend van Groot Nieuws Radio zal haar verhaal delen over haar zware identiteitscrisis veroorzaakt door haar burn-out. Verder zullen er drie seminars/workshops zijn over diverse onderwerpen. Coby Kremer vertelt over ‘Creatief schrijven’. Door het gebruik van verschillende schrijftechnieken word je tijdens deze workshop uitgenodigd om op een frisse manier in gesprek te gaan met jezelf en je stille momenten met God te verdiepen.

Ook levert Johan Selier een bijdrage. Hij zal in zijn seminar vertellen over zijn eigen ervaring en leren wat God zegt over schuld en het onvoorwaardelijk geliefd zijn door Hem. Ikzelf vertel met Gendia van Cappellen hoe je leert loslaten met je hoofd en lijf en wat de Bijbel daarover zegt."

Jullie hebben een bijzondere gast uitgenodigd: Jorieke Fredrikze. Wat is in het kort haar verhaal?
“Presentator Jorieke Fredrikze (31), misschien wel het bekendste gezicht van Groot Nieuws Radio, is door een diep dal gegaan. In 2015 werd ze keihard gevloerd door een burn-out, die haar leven op z’n kop zetten en zorgde voor tien maanden totale radiostilte.

"Je bent geen ‘watje’ wanneer je eerlijk durft te zijn over je gevoelens!"

Eerder vertelde ze in EO Visie: ‘Vooral na de succesvolle actieweek wist ik dat er echt iets mis was. Al die mensen hadden zojuist maar liefst 1,2 miljoen gegeven om de doorstart van onze zender mogelijk te maken. Ik zou dolblij moeten zijn, maar... ik voelde niets!’ Toen Jorieke zich anderhalve maand later hevig geëmotioneerd ziek meldde, was het in haar hoofd een totale chaos. Wanhoop, verwarring, pijn, verdriet en angst voor de toekomst streden om de voorrang. ‘Voor mijn gevoel was ik in een vrije val geraakt, dieper en dieper omlaag, richting een zwart gat,’ zei ze.”

Welke les over ‘gevoelens, pijn en verdriet en hoe daarmee om te gaan’ zou je willen meegeven?
“Gevoelens van pijn en verdriet, boosheid, frustratie en afwijzing zijn echt. Ze zijn er. Die leven in je hart. Gevoelens en de bijbehorende gedachten zijn als boodschappers, als richtingwijzers. Ze willen je iets duidelijk maken. Wanneer je daar geen aandacht aan besteedt en de richtingaanwijzers voorbij blijft lopen gaat zich dat op allerlei manieren wreken. Een daarvan is een burn-out. Een eetstoornis of verslaving zijn manieren geworden om niet te voelen, om de richtingaanwijzers te negeren en de andere kant op te gaan.

Mijn boodschap is dat we die gevoelens serieus moeten nemen. We moeten de tijd nemen om te gaan ervaren wat die gevoelens jou vertellen en welke emoties en welk gedrag daarbij hoort om ze te uiten. En om ze te bespreken met Jezus en ze aan Hem te geven. Jezus houdt van opgeruimde harten zodat Hij in jouw hart kan regeren en jij niet langer geregeerd wordt door je pijn en verdriet. God neemt jouw hart serieus. Het is de bron van waaruit je leeft zegt de Bijbel. Als God jouw hart, met wat daarin leeft serieus neemt, dan moet jij dat toch ook doen? Je bent geen ‘watje’ wanneer je eerlijk durft te zijn over je gevoelens!,” aldus Elisabeth.

Het TOV-event vindt plaats op 9 juni (13:00-17:30 uur). Locatie: de Lichtboog, Kruisboog 22 in Houten. De zaal is om 12.30 uur open. Het programma duurt van 13.00 tot 17.30 uur. De toegang is gratis, wel zal er een collecte zijn. De organisatie stelt het op prijs wanneer deelnemers zich via e-mail van tevoren opgeven. Klik hier voor meer informatie.

Fotografie: Esther van Berk

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher