huisgroep

Dagelijks leven

04 juni 2018 door Nelleke de Wit

Welke spirituele taal spreken jij en jouw kringleden?

Wil je je kringleden beter leren kennen? Wil jij weten waarom dat ene kringlid weer anders op jou reageert dan het andere, wanneer jij over jouw geloofsbeleving praat? Wat wij vaak doen is onze eigen geloofsbeleving afmeten aan dat van anderen, op zoek naar die ene juiste en ware weg. Of we projecteren onze eigen geloofsbeleving juist op anderen, in de overtuiging dat het is zoals je het zelf beleeft. Maar is dat wel mogelijk?

Iedereen is uniek gemaakt door God. Met een eigen unieke persoonlijkheid. Iedereen heeft daarmee ook van God een eigen ‘spirituele taal’ ontvangen waarmee hij of zij God ervaart en zijn of haar geloof dus ook anders kan ervaren. Los van wat waarheid is. Hoe zit dat bij jou en je kringleden? Welke spirituele taal spreek jij?

Op spiritualiteitswijzer.nl kun je een test doen, waarmee je een beeld krijgt van hoe jij God ervaart en via welke kanalen Hij tot jou spreekt. Daaraan gekoppeld kun je zien of jij meer vanuit je hoofd, je hart, of je handen communiceert richting anderen en wat je kunt doen om kringleden tegemoet te komen die een andere taal spreken. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld wat rationeler in elkaar zit en dat je veel waarde hecht aan traditie (dit gaat namelijk vaak samen). Terwijl iemand met een andere persoonlijkheid veel meer vanuit zijn of haar hart leeft en veel minder heeft met traditie, maar juist veel meer waarde hecht aan bijvoorbeeld zintuigelijke waarneming.

Erg leuke en verhelderende test! Wil je elkaar beter leren kennen en begrijpen? Doe de test en bespreek deze met elkaar!

Stap 1) Doe hier de test.

Stap 2) Neem de resultaten van jouw talen én van jouw communicatiestijl mee naar je kring en wijdt hier een avond aan.

Stap 3) Bespreek de test op kring aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat is de sterkste taal van iedereen?
  • Wat is de minst sterke taal van iedereen?
  • Welke communicatiestijl heeft iedereen?
  • Wat betekent dit voor de communicatie tijdens de kringavonden?
  • Hoe zal iemand met de communicatiestijl ‘hoofd’ reageren op iemand met de communicatiestijl ‘hart’?
  • En andersom?
  • Hoe reageer je op iemand met de communicatiestijl ‘handen/doen’?

Stap 4) Zorg dat je de talen en communicatiestijlen per persoon vastlegt voor iedereen. Handig als je dit kunt terugkijken voor het geval je eens een meningsverschil hebt, of zelfs in een conflict belandt: In hoeverre heeft dat dan te maken met de persoonlijke talen, of communicatiestijl?

Bewustwording is het begin van de oplossing en van ontwikkeling van de individuele kringleden! Hoe mooi is het als je elkaar kunt bekrachtigen en bemoedigen in wie de ander is als persoon. Door het uniek-zijn van de ander te accepteren en de ander aan te moedigen om zijn of haar eigenheid volledig te ontwikkelen en tot bloei te laten komen, in plaats van elkaar te beoordelen op iets wat bij jouzelf hoort en je dus wellicht niet direct kunt invoelen of begrijpen. Iedereen is uniek; jij ook! Omdat God het zo briljant heeft bedacht. Gaaf als we daar op kring aandacht voor hebben!

Kringleiders.nl publiceert korte, informatieve blogs, Bijbelstudiereeksen en een inspiratieprogramma speciaal voor kringleiders die graag willen ontwikkelen, maar weinig tijd hebben voor het lezen van allerlei handboeken. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher