Gert-Jan Segers

Nieuws

01 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Gert-Jan Segers stoort zich aan NOS-item over abortus

"Zo’n tweederde van de Ierse kiezers stemde vorige week in een referendum voor legalisering van abortus. Ook de NOS deed verslag van de campagne voorafgaand aan het Ierse referendum," merkt ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers op via Facebook.

"Maar het item was minstens zo veelzeggend over Nederland als over de Ierse verhoudingen," vervolgt de politicus. "In het item vertelde eerst een vrouw dat ze in verwachting was geweest van een ernstig gehandicapt kind dat spoedig na de geboorte zou sterven, maar dat het verboden was haar zwangerschap af te breken.

Na dit schrijnende verhaal kwam een oudere vrouw op straat aan het woord die volstond met de mededeling dat ze christen was en dus tegen abortus. In de Nederlandse kijk op de zaak heeft de vrouw die een abortus wil daar een goede reden voor en alleen een premoderne gelovige haalt het nog in haar hoofd dat die vrouw te beletten. Dit item was een bevestiging van ons overzichtelijke wereldbeeld. Verder nadenken was niet nodig en tweederde van de Ieren bevestigde daarna ook nog eens ons gelijk.

Toch ergerde dat item me. Allereerst verbaast het voorbeeld me, omdat ik zelf geen christelijke ethicus ken die in het genoemde geval een vrouw zou adviseren haar hopeloze zwangerschap ten koste van alles uit te dragen. Om helemaal nog maar te zwijgen van het in de Ierse pro-choice campagne gebruikte voorbeeld van een vrouw die vanwege een geweigerde abortus zelfs was overleden. Nog een keer, ik ken geen christelijke ethicus die in zo’n situatie een vrouw zou laten sterven.

Een grotere reden voor mijn ergernis is dat de tegenstelling in het item buitengewoon simplistisch was. Alsof elke abortus alleen maar het voorkomen van verdriet is. En alsof bezwaren ertegen alleen maar voortkomen uit religieuze regels en een religieuze overtuiging waarin die regels belangrijker zijn dan de medemens. Jezus zou wel raad weten met dat soort religieuze overtuigingen..

De belangrijkste reden voor mijn gemengde gevoelens bij de Nederlandse euforie is dat de uitslag van het Ierse referendum de weg baant voor hele andere soorten abortussen dan de in het NOS-item genoemde. In ons land vinden jaarlijks ruim 30.000 abortussen plaats en als reden wordt in bijna de helft van de gevallen financiën genoemd."

Lees hier het volledige commentaar van Gert-Jan Segers.

Foto: website ChristenUnie

Reacties

Volgens mij is het gebruik van een voorbehoedsmiddel goedkoper dan een abortus ?
J
Abortus is en blijft moord. Ook als heel Ierland en Nederland en de wereld het goedkeurt en of goed praat.

Maar Gert-Jan zit met de moordenaars in de regering........... Hij moet niet boos zijn op de NOS maar snel met D66 kappen. Dan heeft tie karakter.

Maar dan heb je helemaal geen enkele invloed meer op wat dan ook in NL,als arts werkte ik daar ook niet aan mee wetende dat een ander dat wel doet,moet je dan helemaal stoppen met je beroep?nee toch.Wel duidelijk laten merken waar je voor staat.Seegers zit in de slangenkuil van de politiek ik wens hem sterkte,ik benijd hem niet
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.