Kerk Oostenrijk

Nieuws

31 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Veel kerkloze christenen in West-Europa; Nederland meest onchristelijke land

Nederland is het meest onchristelijke land van West-Europa. Ook telt West-Europa heel veel mensen die zich christen noemen maar niet geloven in de God van de Bijbel. Dit blijkt uit onderzoek van Pew Research.

Het onderzoek toont op een pijnlijke wijze aan dat in het gebied waar het protestantse christendom is ontstaan en het katholocisme voor het grootste deel is gesticht één van de meest seculiere delen van de wereld is geworden. Desondanks beschouwt de meerderheid zichzelf nog steeds als christen, hoewel men zelden naar de kerk gaat. In bijna ieder West-Europees land zijn er meer niet-praktiserende christenen (christenen die een paar keer per jaar naar de kerk gaan) dan praktiserende christenen (christenen die wekelijks naar de kerk gaan).

In de 15 onderzochte landen gaat 18 % wekelijks naar de kerk. Verder omschrijft 46 % zichzelf als christenen die niet per se in de God van de Bijbel geloven. In totaal heeft 24 % van West-Europa zich volledig van het christelijk geloof afgekeerd. De meeste niet-gelovigen bevinden zich in Nederland (48 % van de Nederlandse bevolking), Noorwegen (43 %) en Zweden (42 %).

Verder geeft 27 % van de West-Europeanen aan dat hij of zij gelooft in de God van de Bijbel; 38 % gelooft in een hogere macht. Met name in de Scandinavische landen vindt men dat geloof en wetenschap elkaars tegenpolen zijn. Vier op de tien inwoners van Noorwegen, Zweden en Denemarken is ervan overtuigd dat wetenschap religie overbodig maakt.

De meerderheid van de West-Europese landen geeft tegelijkertijd aan dat kerken en andere religieuze instanties een belangrijke rol spelen op het gebied van armoedebestrijding en maatschappelijk werk. Op ethisch gebied is er een groot gat niet niet-praktiserende christenen en praktiserende christenen. Zo is 52 % van de praktiserende christenen voorstander van legale abortus. Bij niet-praktiserende christenen gaat het om 85 %.

Lees hier meer over het onderzoek van Pew Research.

Reacties

Tijdens raadsvergaderingen lang geleden, kon je horen dat Gods wijsheid werd gevraagd in de gebeden die voorafgaande aan de vergadering, werden opgezonden. Er werd rekening gehouden met hoe God het zou willen. Vandaag verwachten velen het van

hun eigen wijsheid en zijn Gods gedachten kennelijk van minder belang. Jeremia 2:13 ( Ze hebben Mij (God) de Bron van levend water verlaten en drinken nu uit de bronnen van hun eigen wijsheid. Wat vrij vertaald maar de bedoeling is duidelijk. Niet verwonderlijk dat we als natie scheef groeien toch?

REAGEER
er staat een stukje in wat zeer merkwaardig is

'christenen die niet per se in de God van de Bijbel geloven.'

Maar dan ben je dus geen christen.................
Ralph,God en Jezus zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zonder de Zoon geen Vader en zonder God geen Jezus.

Van Genesis tot en met Openbaring wordt van Jezus gesproken. Wie Jezus heeft gezien, heeft de Vader gezien. Jezus zei: Ik zal niets doen zonder dat ik het de Vader heb zien doen. (Lees s.v.p eens Johannes evangelie, (hoofdstuk 1: 1-18).
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher