Nieuws

31 mei 2018 door Kerk in Actie

Kerken in actie tegen uitzettingen naar Afghanistan

Twaalf mensen- en kinderrechtenorganisaties, waaronder Kerk in Actie, voerden woensdag actie bij de Tweede Kamer tegen het terugsturen van mensen naar Afghanistan. Namens Kerk in Actie overhandigde Karel Jungheim bijna 70.000 handtekeningen aan Tweede Kamerleden.

"Afghanistan is onveilig. Volgens de Global Peace Index is Afghanistan na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld. Het is daarom onverantwoord om mensen terug het gevaar in te sturen," aldus Jungheim op de website van Kerk in Actie. De afgelopen maanden bundelde hij de krachten van verschillende organisaties om campagne te voeren tegen uitzettingen naar Afghanistan door de petitie 'Stuur ze niet terug'.

Veel kerken en kerkleden ondertekenden de petitie. Onder hen ook ds. Wessels uit Veenendaal: "Al jaren ben ik bewogen over het lot van vluchtelingen, omdat ik weet hoe lastig het is om hier in Nederland een status te krijgen. Zeker voor Afghanen. We weten dat daar afgelopen jaar 7000 mensen zijn vermoord, maar blijven ze terugsturen. Dat was voor mij reden om de petitie te ondertekenen."

Ondanks het hoge aantal burgerdoden in Afghanistan blijft Nederland doorgaan met het uitzetten van Afghanen, onder wie ook kwetsbare mensen zoals gezinnen met kinderen. Daar lopen ze een reëel risico gemarteld, ontvoerd of gedood te worden. Naar verwachting presenteert het ministerie van Buitenlandse Zaken in de loop van mei een nieuw ‘ambtsbericht’, waarin de veiligheidssituatie in Afghanistan wordt beschreven en waarop de regering nieuw beleid kan baseren.

Onlangs dreigde een christelijk Afghaanse gezin met drie kinderen uit het Friese Burgum te worden uitgezet. Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid gaf het christelijke gezin om humanitaire redenen toch toestemming om in Nederland te blijven. Eerder liet zijn ministerie weten dat Afghanistan veilig genoeg is. Om die reden werd het gezin in april van hun bed gelicht en naar het detentiecentrum in Zeist gebracht.

Alle Afghaanse christenen zijn ex-moslim en kunnen hun geloof niet openlijk belijden. Zelfs hardop zeggen dat je christen bent, is gevaarlijk. Afghanen die zich bekeren tot het christendom, worden vaak letterlijk voor gek verklaard. Sommigen lopen het risico door hun familie te worden gemarteld of vermoord. Anderen raken hun baan en huis kwijt. Afghanistan bezet de tweede plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Lees hier meer op de website van Kerk in Actie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher