"De waarheid moet gezegd worden, ook tegen Joden"

God31 mei 2018 Israël en de Bijbel
Dr. Michael Brown

De Joodse dr. Michael Brown heeft een groot verlangen om zijn volk te bereiken met het Evangelie. Hij is ervan overtuigd dat hij zonder dat Evangelie zelf als drugsgebruiker zou zijn gestorven. Brown merkt op dat steeds meer christenen zich bewust zijn van de Joodse wortels van hun geloof. Welke taak hebben christenen uit de heidenen in de verspreiding van het Evangelie onder het Joodse volk?

Wat vindt u van de veel gehoorde gedachte dat Joden het Evangelie niet nodig hebben, omdat ze al het volk van het verbond zijn? Je zou hen zelfs beledigen als je zegt dat zij het Evangelie nodig hebben, vanwege de implicatie dat de mens zonder Christus verloren is.
“De Waarheid kan pijn doen, maar de waarheid moet wel gezegd worden. Jezus kwam niet om een nieuwe religie voor heidenen te beginnen. Hij kwam om te vervullen wat in Mozes en de Profeten geschreven staat. Hij is ofwel de Messias van Israël, of Hij is het niet. Als Hij de Messias van Israël is, dan hebben Joodse mensen Hem nodig. Jezus sprak over ‘de verloren schapen van het huis Israëls’. Wie waren de toehoorders, tot wie sprak Hij? Welk publiek berispte Hij soms? Tot wie preekten de apostelen, als het niet hun eigen Joodse broeders waren? Over wie heeft Paulus het, als hij in Romeinen 1:16 zegt dat het Evangelie eerst hen toekomt? Over wie anders dan zijn eigen volksgenoten heeft Paulus het, als hij zegt dat zij door ‘ongeloof zijn afgerukt’ van de geestelijke zegeningen, maar dat, als ze niet in het ongeloof blijven, weer ‘geënt’ worden (Rom. 11:20,23)?

Als Jezus niet de Messias van Israël is, dan is Hij ook niet de Messias van de christenen. Dan kunnen we het hele Nieuwe Testament wegdoen, omdat het een vervalsing zou zijn. Het verbond dat God sloot, is gebaseerd op de vijf boeken van Mozes. Vandaar dat Jezus zei: 'Denk niet dat Ik u zal aanklagen bij de Vader; die u aanklaagt, is Mozes, op wie u uw hoop gevestigd hebt. Want als u Mozes geloofde, zou u Mij geloven; want hij heeft over Mij geschreven. Maar als u zijn Schriften niet gelooft, hoe zult u Mijn woorden geloven?' (Joh. 5:45-47).

Laten we eens kijken naar Israëls geschiedenis in het Oude Testament. Als wij als natie recht voor God hadden gestaan, zouden we niet over de hele wereld zijn verstrooid. Lees de vijf boeken van Mozes en zie onze zonden waardoor uiteindelijk slechts twee mensen van de eerste generatie het Beloofde Land in mochten. Eenmaal in het land, komt de problematische periode van de richters; daarna komt Saul, onze eerste koning en hij faalt; na de regering van David en Salomo wordt het land in tweeën verdeeld; de tien noordelijke stammen worden verbannen; de tempel wordt verwoest; Juda gaat in ballingschap en zo gaat het maar door. Maar wat is de situatie vandaag? Kijk naar het moderne Israël.

Ongeveer 75% van de natie is seculier. Ga naar een stad als Tel Aviv; het heeft net zoveel immoraliteit en prostitutie als iedere andere stad. Tel Aviv is door homoseksuele reizigers met overgrote meerderheid verkozen tot meest homovriendelijke stad ter wereld. Iedere vrouw in het Israëlische leger krijgt twee gratis abortussen. Je hebt net zoveel drugs en misdaad in Israël als overal ter wereld. Onder de religieuze Joden bestaat veel hypocrisie en vijandigheid ten opzichte van de rest van de samenleving. Kortom, we zien door heel onze geschiedenis dat we genade nodig hebben; een Redder, Die ons verlost.”

"Jezus kwam niet om een nieuwe religie voor heidenen te beginnen. Hij kwam om te vervullen wat in Mozes en de Profeten geschreven staat."

Vaak hoor je zeggen dat Joden alleen maar door Joden met het Evangelie bereikt kunnen worden. Wat is uw visie daarop?
“Het is een gegeven dat de overgrote meerderheid van Joden tot geloof komt door het getuigenis van een niet-Joodse collega, vriend of soms een familielid (door bijvoorbeeld gemengde huwelijken). Als je alleen in aantallen denkt, zijn er honderden miljoenen heidense gelovigen, maar slechts een paar honderd duizend Joodse volgelingen van Jezus. En Joden wonen over de hele wereld verspreid. Van wie horen zij het Evangelie? Van christenen uit de heidenen. En dat niet alleen, het is een heilige schuld, die christenen uit de heidenen ten opzichte van Joden hebben.

Ik vergelijk het wel eens als volgt: De eerste vrouw, Eva, werd uit een man, Adam, gemaakt. Maar sindsdien is iedere man uit een vrouw geboren. Zo bestond de eerste gemeente uit allemaal Joodse gelovigen. Uit die Joodse gemeente is de niet-Joodse gemeente geboren. En sindsdien is de overgrote meerderheid van de Joodse gelovigen door christenen uit de heidenen tot geloof gekomen. Als je denkt aan de geestelijke vitaliteit van veel christenen, hun levende relatie met God en het Leven van Christus in hen, dan kan het niet anders dan een grote impact op Joden maken. Veel niet-Joodse christenen denken: 'ik kan niet met een Jood praten, want ze weten zoveel', alsof iedere Jood een bestudeerde rabbijn is.

Wereldwijd zijn de meeste Joden, die christenen uit de heidenen ontmoeten, helemaal niet zo religieus. Ze hebben dezelfde behoeften en noden als iedereen; dezelfde familieproblemen; dezelfde stress en moeilijkheden als ieder ander. Laat een christen Gods liefde met Joodse mensen delen. Het is een heilig en prachtig werk.”

Wat is uw visie op de veel gehoorde opmerking: 'Maak je over de Joden geen zorgen, want volgens Romeinen 11:26 ‘zal heel Israël zalig worden''? 
“Ik stem in met de uitleg dat als de volheid van de heidenen is binnengaan (Rom. 11:25), de verharding wordt weggenomen en er een bekering van de laatste groep van Joden zal plaatsvinden. Als je daar echter mee bedoelt, dat alle Joden uit alle tijden op de een of andere wonderlijke manier gered zullen worden, dan is dat 100% onbijbels. Als iedereen uiteindelijk toch behouden zou worden, zou er geen reden zijn voor Paulus’ voortdurende smart en hartzeer om zijn volksgenoten en ook niet voor zijn wens om desnoods voor hen van de Messias verbannen te willen zijn (Rom. 9:1-3). Het zou de spot drijven met de oordelen over de voorbije generaties en het huilen van de profeten om de zonden van hun volk, als iedereen uiteindelijk toch behouden zou worden.

"Ik zou niet gered zijn als christenen uit de heidenen zich niet in liefde naar mij hadden uitgestrekt."

En dan nog iets: Het einde van dit tijdperk kan zijn over tien jaar, maar ook over driehonderd jaar. Wat betekent dat voor Joodse mensen die ik nu ontmoet? Wat betekent dat voor iemands 90-jarige Joodse moeder? Of voor de oude rabbijn uit Brooklyn, die morgen misschien sterft? Of een 15-jarige die door een auto-ongeluk om het leven komt? Met andere woorden: het feit dat er in een toekomstige generatie iets zal gebeuren, zegt niets over de Joodse mensen die nu leven. We weten ook niet de precieze aard van de eindtijdgebeurtenissen. Zal er een overblijfsel zijn van het Joodse volk? Zal de bevolking dan een stuk kleiner zijn vanwege alle wereldwijde rampen in de eindtijd? We weten het niet.

Stel er is een storm op zee en een aantal van je vrienden zitten daar nu in een boot. Maar jij weet dat er over honderd jaar geen stormen meer zullen zijn, wat betekent dat voor je vrienden die nu je hulp nodig hebben? Ik denk dat christenen zichzelf moeten afvragen: 'Probeer ik het misschien uit de weg te gaan om het Evangelie aan Joodse mensen te vertellen? Zoek ik misschien een excuus om het niet te hoeven doen?' Ze zouden moeten zeggen: 'wat een kans!'
Ik zou niet gered zijn als christenen uit de heidenen zich niet in liefde naar mij hadden uitgestrekt.”

Heeft u een advies aan Nederlandse christenen, hoe ze Joodse mensen het beste kunnen bereiken?
"Ja, vraag God om Zijn liefde voor Zijn volk in je hart te leggen; bid voor de redding van het Joodse volk; zoek manieren om ze in liefde te dienen en als laatste: probeer contact te leggen, zodat je het Goede Nieuws van de Heere Jezus met ze kunt delen."

Bekijk ook deze video:

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I

Jezus-film
Nieuws

Christelijke organisaties slaan de handen ineen en lanceren speciale Jezus-film voor dove mensen

Een nieuwe christelijke film geeft dove mensen de kans om het verhaal van Jezus op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dat meldt Christian Today. De film, die geschreven en geproduceerd is door dove professionals, is door een samenwerking tussen Dea

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse bisschop verontschuldigt zich nadat hij Biden 'dom' noemde

Een katholieke bisschop biedt zijn excuses nadat hij onlangs de Amerikaanse president Joe Biden voor ‘dom’ uitmaakte. Dat meldt The Christian Post. De bewuste Amerikaanse bisschop, Robert Gruss, zei dit nadat Biden tijdens een bijeenkomst opmerkte da

Mannenzang Katwijk - 19 april 2024
Video

Kijk hier de Katwijkse mannenzangavond van afgelopen vrijdag terug

1700 mannen die psalmen, gezangen en geestelijke liederen zingen in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee: de mannenzangavonden zijn razend populair. In de afgelopen twee weken vonden er drie mannenzangavonden plaats in Katwijk die stuk voor stuk door 1

Ds. Henk Poot
Verdieping

Waarom iedere christen Joden in Judea en Samaria zou moeten steunen

Christenen voor Israël steunt de Joodse dorpen in Judea en Samaria omdat zij vragen om bescherming. We steunen hen met camera’s en beveiliging, om gewelddadige infiltraties door terroristen te voorkomen. Bij veel mensen leeft de angst dat bij hen op

christen in india
Nieuws

Christelijke broers in India aangevallen met zwaarden en messen voor organiseren kerkdiensten

Afgelopen week zijn in het noorden van Indiase deelstaat Punjab twee christelijke broers, pastor Gurjeet Singh en Gurdeep Singh, aangevallen door leden van een Sikh-krijgerorde, bekend als de Nihang Sikhs. De aanval, uitgevoerd met zwaarden en messen

Meerartikelen

Synode PKN
Nieuws

VOG wordt verplicht voor medewerkers en vrijwilligers binnen PKN

In haar vergadering van 20 april besloot de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) unaniem dat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) per 1 juli 2025 verplicht wordt voor medewerkers en vrijwilligers van lokale gemeenten binnen de P

Paul van Geest
Podcast

Andries Knevel in gesprek met markante katholiek: Paul van Geest

Het cliché wil dat protestanten de Bijbel uit hun hoofd kennen, terwijl katholieken het ‘boek der boeken’ nooit openslaan. Maar wat is daar van waar? Die vraag is het uitgangspunt van de podcast Het Gedeelde Woord. Andries Knevel voert daarin iedere

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Beloften en bedreigingen'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Toer voor het Goede Doel
Nieuws

Toer voor het Goede Doel 2024: Fietsen voor IZB-projecten

Het kleinste dorp van Nederland, met één – doodlopende – straat. De eerste achthoekige protestantse kerk in Nederland. En een monumentale preekstoel met een verhaal. Liefhebbers van bijzondere feitjes komen ruimschoots aan hun trekken bij deze Toer v

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca's geloof liep een deuk op toen haar tante overleed: "Ik zei: God, waarom?"

Je zou Giovanca Ostiana gerust een alleskunner kunnen noemen. Naast het zijn van zangeres en presentatrice, is ze ook moeder en brengt ze binnenkort een boek uit. Afgelopen weekend schoof Giovanca aan in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met

J. Mack Stiles
Boekfragment

Is er in jouw kerk een gezonde of zieke evangelisatiecultuur?

In zekere zin heeft iedere gemeente een bepaalde evangelisatiecultuur. Zelfs gemeenten die evangelisatie verwerpen, hebben een evangelisatiecultuur, ondanks dat het een onbijbelse cultuur is. De vraag is niet: ‘Hebben we een evangelisatiecultuur?’ ma

Dineke van Kooten
Verdieping

Ik ben faliekant tegen de moderne invulling van de papadag

We hebben een lunchafspraak om ons netwerk te verbreden. Hij komt te laat en rent, zuchtend, langs andere tafeltjes naar mijn plekje bij het raam. Hij had toch minder tijd dan hij dacht, want hij heeft een papadag. “Papadag?” vraag ik. Natuurlijk wee

vluchtelingen
Nieuws

Gigantisch verschil in immigratie-standpunt achterban CU en SGP

Het thema immigratie speelt een grote rol bij het formeren van een eventueel nieuw kabinet. Voor Maurice de Hond en Peil.nl was dit reden om er in een nieuw onderzoek aandacht aan te besteden. Daaruit blijkt dat ChristenUnie en SGP ontzettend ver uit

Rasanen
Nieuws

Finse politica staat voor de derde keer terecht vanwege haatzaaien

Het Finse Hooggerechtshof heeft bevestigd dat Päivi Räsänen, een Finse parlementariër, voor de derde keer terecht zal staan wegens een vijf jaar oude tweet waarin zij een Bijbelvers citeerde. In deze tweet bekritiseerde zij de Finse Lutherse Kerk voo

 ds. G. Clements
Nieuws

Ds. G. Clements aanvaardt beroep gereformeerde gemeente Benthuizen

De gereformeerde gemeente in Benthuizen mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. G. Clements heeft het beroep aangenomen dat de gemeente uit Benthuizen op hem uitbracht. Clements dient al liefst 24 jaar lang in de gereformeerde gemeente te Gouda, nada

nieuwe website
Nieuws

Schreeuw om leven lanceert nieuwe hulpverleningswebsite voor vrouwen én mannen

Schreeuw om leven heeft deze week een nieuwe website gelanceerd voor de hulpverlening. Op deze manier wil de stichting groeien naar 1.000 hulpvragen per jaar. De hulpverlening wordt uitgevoerd onder de naam Er is hulp. Via de website www.erishulp.nl

HGJB
Nieuws

HGJB sluit 2023 af met onverwacht positief resultaat

Tegen de verwachting in sluit de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) het jaar 2023 qua financiën met een positief resultaat. Terwijl een tekort was begroot van € 130.000, eindigde het jaar met een plus van € 29.000. De jeugdorganisatie verklaart