Israël Palestijnen

Nieuws

30 mei 2018 door Israël Today | CIDI

Weer raketten uit Gaza na Israëlische vergeldingsactie

Dinsdagochtend vonden de zwaarste beschietingen vanuit de Gazastrook sinds de Gaza-oorlog van 2014 plaats. Meer dan 120 mortiergranaten zijn afgevuurd in de richting van Israëlische plaatsen in het grensgebied met de Gazastrook. Het Israëlische leger reageerde met aanvallen op doelwitten van de Islamitische Jihad en Hamas, schrijft Israël Today.

Een deel van de mortiergranaten werd vanochtend onderschept door Iron Dome, voegt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) toe. Desondanks wisten een aantal projectielen Israel te bereiken. De onderscheppingen laten zien dat het Iron Dome-luchtafweersysteem de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd. Toen Iron Dome in dienst werd genomen, had het moeite om mortiergranaten – in tegenstelling tot raketten – te onderscheppen. Hier wordt de ijzeren keppel zoals nu blijkt steeds beter in.

Na de mortieraanval liet de Israelische premier Benjamin Netanyahu weten dat het Israelische leger met een “zeer krachtig” antwoord zou komen. “Iedereen die ons aanvalt zal een hoge prijs betalen.” Naast Islamitische Jihad noemde Neyanyahu ook Hamas. Deze terreurbeweging regeert al ruim een decennium de Gazastrook en wordt daarom door Israel verantwoordelijk gehouden voor alle activiteiten die vanuit de kustenclave plaatsvinden.

Een woordvoerder van Hamas zei over de Israëlische reactie: "Israël zal er niet in slagen de regels van het conflict te veranderen en ter plaatse een nieuwe situatie te scheppen. Het verzet in Gaza behoudt zich het recht voor om te reageren in overeenstemming met de belangen van onze bevolking, wat niets met zwakte te maken heeft."

Recent is het geweld tussen Israël en Palestina weer opgelaaid. Sinds de protesten eind maart begonnen zijn er meer dan honderd doden gevallen. De Palestijnen eisen een terugkeer naar wat nu Israël is.

Lees ook: Israël en Hamas op rand van nieuwe oorlog na escalatie in Gaza.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher