ChristenUnie logo

Nieuws

30 mei 2018 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie-Kamerlid reageert op kritiek: "We gaan voor een positief Israëlbeleid"

"De ChristenUnie kan en wil vanuit haar positie juist voortdurend druk uitoefenen voor een positief Israëlbeleid," zegt Joël Voordewind. Het ChristenUnie-Kamerlid reageert in het Reformatorisch Dagblad op een kritisch commentaar van voormalig PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven.

Aan de hand van recent aangenomen anti-Israëlresoluties concludeert Kortenoeven "dat de ChristenUnie Israël aan zijn lot heeft overgelaten". Volgens Voordewind vliegt Kortenoeven hiermee flink uit de bocht. "Zijn redenering –grofweg samen te vatten als: de ChristenUnie zit in het kabinet, het kabinet is de regering van Nederland en Nederland is onderdeel van de Verenigde Naties, dus alles wat Israël wordt aangedaan, is de ChristenUnie te verwijten– gaat niet op."

"In de onderhandelingen hebben we dat kunnen voorkomen," vervolgt het Kamerlid. "Daardoor zijn veiligheid en erkende grenzen voor Israël het uitgangspunt geworden. Deelname aan de Boycot, Desinvesteringen en Sancties (BDS) richting Israël wordt resoluut van de hand gewezen. Steun voor organisaties die de BDS steunen, trekt dit kabinet in." Ook erkent het kabinet dat Israël recht heeft op zelfverdediging ten aanzien van de gewelddadige demonstraties in Gaza.

Voordewind: "Op aandringen van de ChristenUnie vergaart Nederland Europese steun om Palestijnse bijdragen aan veroordeelde terroristen en geweldsverheerlijking te stoppen. Er komt de komende jaren 4 miljoen euro vrij voor verzoeningsprojecten met het oog op Arabieren en Israëliërs, de zogenaamde vrede-van-onderopprojecten."

Hij geeft toe dat er terecht zorgen zijn. Zo erkent Voordewind dat het stemgedrag van Nederland in de Verenigde Naties "af en toe ronduit slecht is". De veroordeling door de Mensenrechtenraad van het Israëlische optreden nabij Gaza als 'disproportioneel' en 'onevenwichtig' noemt het Kamerlid "bizar". "We doen wat we kunnen. Maar laten we niettemin alles wat in ons vermogen ligt blijven doen, terwijl we blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem."

Lees hier het volledige commentaar van Joël Voordewind. Lees ook: Wim Kortenoeven: ChristenUnie laat Israël aan zijn lot over.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher