Jeruzalem

God

31 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog: Profetie over Jeruzalem gaat niet over politiek

"Elke poging om de hedendaagse politiek te koppelen aan de profetie van Jesaja over Jeruzalem is beneden de maat. Het gaat niet om de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van een politieke staat of het verplaatsen van ambassades," maakt theoloog Jaap Dekker duidelijk in het Nederlands Dagblad.

Sommige christenen zien in de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem een vervulling van een Bijbelse profetie. Zo wordt er bijvoorbeeld verwezen naar Jesaja 62:1, ‘Omwille van Sion zal ik niet zwijgen, omwille van Jeruzalem ben ik niet stil, totdat het licht van haar gerechtigheid daagt en de fakkel van haar redding brandt.’

Dekker geeft aan dat Jesaja 60-62 gaat over een volledige transformatie van Jeruzalem. "De profetieën die Jesaja 60-62 omlijsten, laten zien hoe God een oplossing zoekt voor het ontbreken van gerechtigheid, ook onder zijn eigen volk. Om de dingen diepgaand en blijvend te veranderen besluit God zijn eigen gerechtigheid te doen komen. Dat gaat alleen niet zonder oordeel. 

Het gaat Jesaja niet om de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van een politieke staat of het verplaatsen van ambassades. De beloofde transformatie van Sion overstijgt de politieke werkelijkheid en gaat primair over ‘de laatste dingen’ (eschatologie) en de redding van de mens (soteriologie)."

Lees hier de volledige blog van theoloog Jaap Dekker.

Reacties

J
Dekker sluit af met deze zin: --- "Wat zou het intussen een getuigenis zijn als de politiek zich wel vast naar de norm van die gerechtigheid weet te richten. Juist waar het om Jeruzalem gaat."DUS???

Laten we de Nederlandse ambassade dan alvast maar naar Jeruzalem verplaatsen!

zo te zeggen als politiek getuigenis van die komende gerechtigheid!!!DOEN DUS!
J
Na de oprichting van de staat Israël had Nederland in 1949 een gezantschap in Jeruzalem dat in 1957 de status van ambassade kreeg.Pas tijdens het Kabinet-Van Agt I werd de ambassade onder Arabische druk op 1 september 1980 overgeplaatst van Jeruzalem naar Tel Aviv.

Bron: Gerard de Boer
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher