Rien van den Berg

God

30 mei 2018 door Groot Nieuws Radio

Rien van den Berg vraagt zich af of christelijk jargon in kerken moet worden afgeschaft

Reformatorische en evangelische christenen kunnen er wat van: het gebruik van christelijk jargon in de kerkdiensten. Gaan mensen van buiten de kerk op die manier ooit iets begrijpen van het evangelie? Rien van den Berg gaf antwoord bij Groot Nieuws Radio.

"Taal en ook kerkelijke symbolen raken in de loop van de tijd verrijkt met alle inhouden die er om heen gaan hangen," vertelt de pionier bij het jongerenklooster Nieuw Sion. "Je hoort een preek over een bepaalde term en al die rijkdom gaat dan aan dat symbool hangen. Vroeger hebben we in de kerk de term 'goedertierenheid gehad, dat betekent gewoon 'goed'. Het is een woord geworden wat voor alle eigenschappen van God is gaan staan, dat is prachtig. En toen zeiden ze ineens bij de Nieuwe Bijbelvertaling: dat is een belachelijk woord, dat kunnen we niet hebben."

Klik hier om het volledige gesprek met Rien van den Berg terug te luisteren.

Reacties

H
Het ontstaan van jargon is een natuurlijk proces. Het is een rationalisering van taal voor mensen die weten waar ze het over hebben. Die aan een half woord genoeg hebben. Mensen die zich bij de groep willen aansluiten, raken op den duur ook vertrouwd met het jargon binnen die groep en gaan het ook gebruiken. Onbekendheid met het jargon wil alleen zeggen dat je nog onvoldoende in de groep bent geïntegreerd. Afschaffen van jargon helpt niet. Het ontstaat daarna vanzelf opnieuw. Afschaffers van jargon maken zich dan ook belachelijk. Z
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher