Kerk Dordrecht

Nieuws

29 mei 2018 door Raad van Kerken

Vertrouwen Nederlanders in de kerk licht toegenomen

Het vertrouwen in de kerk is in de achterliggende vijf jaren weer een tikkeltje verbeterd. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Vertrouwen op de kaart’ van het CBS dat 28 mei Is verschenen, schrijft de Raad van Kerken. Was het vertrouwen in de kerk in 2013 met 28,7 procent naar een dieptepunt gedaald, in 2017 is het weer opgekrabbeld naar 31,9 procent.

De stijging sluit aan bij een algemene tendens, waarbij mensen meer vertrouwen hebben in mensen en instituties. Het grootst is het vertrouwen in de politie (74,5), maar ook het vertrouwen in rechters (72,9) en in de medemens (62,2) is groot. Met een cijfer van 31,2 procent vertrouwen, zit de kerk nog steeds in de staart van het peloton.

De terughoudendheid geldt vooral het katholieke zuiden, waaronder de provincies Limburg en Noord-Brabant. Slechts een op de vijf inwoners geeft aan tamelijk tot veel vertrouwen in de kerk te hebben. In Noord-Overijssel en de Veluwe is dat bijna de helft.

Opvallend voor de kerk is ook, dat mensen minder vertrouwen in de kerk hebben, naarmate hun inkomen hoger ligt. Mensen uit het laagste kwartiel geven de kerken 33,7 procent score, mensen in het hoogste kwartiel komen uit op slechts 28,1 procent.

De migratieachtergrond maakt verschil. Mensen met een niet-westerse achtergrond hebben beduidend meer vertrouwen in de kerk (44) dan mensen met een westerse achtergrond (28).

Lees hier meer op de website van de Raad van Kerken.

Lees hier meer op de website van het CBS.

Reacties

Waarom heeft de Raad van kerken niet gevraagd naar het vertrouwen in God?? Is ons leven dan alleen maar horizontaal gericht? Zelfs als we ons kerk noemen?
B
Hi Manuela, goed punt. Vertrouwen=geloof, uiteraard alleen in JHWH, Die ons in Yeshua is verschenen.

Geloof in een instituut of in mensen wordt ons in de Bijbel regelmatig sterk afgeraden.

Het CBS gelooft niet in JHWH, dus vragen ze daar niet naar, liever vragen ze naar geloof in kerken en dat is terecht laag, moest 0% zijn, maar blijkbaar stelt bijna 50% van de protestanten en 30% van de RK vertrouwen in de kerk.

Shabbath shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher