Nieuws

29 mei 2018 door Jeffrey Schipper

GKv-predikant: "Geloof zit te veel in ons hoofd"

"We redeneren veel, praten veel en gebruiken veel woorden. Zelfs als er iets bijzonders te vieren valt, gebruiken we eerst ellenlange formulieren," zegt ds. Maarten van Loon in het magazine OnderWeg. Hij wijst op "een spiritueel tekort" binnen de vrijgemaakte traditie.

"In het grote liefdesgebod staan hart en ziel voorop, maar ik merk bij mezelf dat er altijd een gereserveerdheid blijft," geeft de vrijgemaakt-gereformeerde predikant uit Wezep toe. "Ik lijk meer op de oudste zoon uit de bekende gelijkenis dan mij lief is." Daar baalt hij van. Volgens Van Loon heeft dit tot gevolg "dat de ruimte voor het mysterie, het onbevattelijke, ontbreekt."

Van Loon denkt dat hij en zijn GKv-broeders "voor een groot deel het product zijn van onze traditie", omdat het vrijgemaakte predikantenkorps vooral op het rationele spoor zit. De dominee merkt op dat veel gemeenteleden dit feilloos aanvoelen en daarom geestelijk bijtanken op conferenties waar ze in het hart worden geraakt. 

Sinds een paar jaar probeert Van Loon in zijn preken "de bakens te verzetten". "Ik kwam erachter dat veel van mijn preken over de hoofden heen gingen: ze vertelden te veel de theorie en wortelden te weinig in het dagelijkse leven. Voor mij was dit aanleiding om in mijn preekvoorbereiding systematisch tijd in te ruimen voor de vraag wat er in een Bijbelgedeelte emotioneel en relationeel gebeurt."

Volgens de predikant doen hij en zijn GKv-collega's er verstandig aan om evangelisch-gereformeerd te preken: de inhoud gereformeerd, de manier en de passie evangelisch. "Het gaat namelijk niet om een trucje dat je moet leren, maar om een verdieping en verbreding van je eigen spiritualiteit, het aanboren van lagen die er wel zijn, maar die nog niet benut worden."

Lees hier meer op de website van OnderWeg.

Foto: website ds. M. van Loon

Reacties

B
Een goed plan van ds. van Loon. Wat ook helpt om de vervulling met de H. Geest toe te laten. Dan wordt het vanzelf minder rationeel en waarschijnlijk ook minder gereformeerd, maar zeker meer beleving en een diepere Harts relatie met de levende God. Ik spreek als ex GKV-er uit ervaring!
REAGEER
Mooi gezegd, ds. Van Loon!
REAGEER
D
Een grote stap in de goede richting! Wat fijn steeds meer te lezen dat God mensen de ogen opent. In alle kerken, maar met name de grote gereformeerde groep. Laten we Gods genade en liefde en waarheid zoeken door Zijn woord te lezen én stil te zijn en te luisteren naar Zijn stem. <3 Zonder de Geest is het woord dood.
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher