"Erfelijkheidstest is nieuwe stap naar maakbaarheid"

Dagelijks leven29 mei 2018
Elise van Hoek

“Zekerheid is niet te koop. We zijn kwetsbare mensen die in gezondheid en ziekte afhankelijk zijn van God,” zegt Elise van Hoek. Zes huisartsen in Noord-Nederland bieden stellen met een kinderwens de mogelijkheid om al vóór de zwangerschap onderzoek te laten doen naar de verhoogde kans op het krijgen van een ernstig ziek kind. Namens NPV Zorg beantwoordt Van Hoek een aantal vragen.

Zes huisartsen bieden een erfelijkheidstest. Waar komt de behoefte aan een dergelijke test vandaan?
“Veel mensen houden graag grip over hun leven en gezondheid. We voelen de druk om te streven naar perfectie. Dat zie je in de hele samenleving: je bent zelf verantwoordelijk voor je leven en wat je daarvan maakt. Het leven lijkt maakbaar. Maar de keerzijde wordt dan dat tegenslag, ziekte en falen ook meer aan jezelf liggen.

In de zorg zie je steeds meer e-health: denk aan apps, videocontact, bloedtests die je zelf thuis kunt doen… Techniek maakt heel veel mogelijk. Zo kunnen we ook het DNA van mensen onderzoeken. Ook testen voor of tijdens een zwangerschap zijn een voorbeeld van zo’n technologische ontwikkeling.

De test die de huisartsen willen aanbieden, is voor iedereen. Dus elk stel kan zich laten onderzoeken of ze drager zijn van een erfelijke ziekte. Zo’n test noem je ook wel een ‘dragerschapstest’. Als je beiden drager bent van hetzelfde ‘foute’ gen, is de kans 1 op 4 dat je kind ziek wordt. Er wordt dus geen ongeboren kind getest, maar een stel dat ouders wil worden. Als blijkt dat je beiden drager bent, komt er een grote schaduw over je leven. Onbezorgd zwanger worden is voorbij. Je komt voor moeilijke keuzen te staan: afzien van een natuurlijke zwangerschap? Toch zwanger worden in hoop en vertrouwen op een goede afloop? Kiezen voor een zaaddonor of eiceldonatie? Kiezen voor een ivf-zwangerschap en selectie van je prille embryo, waarbij een gezond embryo in je baarmoeder wordt geplaatst en een ziek embryo vernietigd? Kiezen voor een natuurlijke zwangerschap en na prenatale screening, afbreken?

"Vrouwen weten lang niet altijd dat het vrijwillig is en je ook nee tegen een test mag zeggen."

Deze dilemma’s zijn voor elke aanstaande ouder heel moeilijk, niet alleen voor christenen. Maar de wetenschap dat God de gever én beschermer van het leven is, biedt wel houvast. Je mag biddend en in vertrouwen op Hem, je keuzen maken. De keuze voor eiceldonatie of een zaaddonor, doorbreekt de eenheid van je huwelijk. Ook een zwangerschap moedwillig afbreken, staat haaks op de belijdenis dat God leven geeft en neemt. Maar wat dan? Selectie toepassen op een embryo dat nog maar uit een paar cellen bestaat? Het zieke embryo vernietigen? Dit lijkt minder ingrijpend dan een abortus, maar ook hier wordt menselijk leven vernietigd.”

Christelijke partijen en instanties reageren kritisch op de erfelijkheidstest. Wat is het voornaamste punt van kritiek?
“Het leven is niet maakbaar," maakt Elise duidelijk. "Dat idee moet je als politiek dus ook niet voeden. Bij testen speelt ook een commercieel belang, de farmacie verdient er goed aan. De overheid is terecht heel kritisch bij het breed aanbieden van testen en screenings, zogenaamde health checks. Dat zijn bijvoorbeeld scans of bloedonderzoeken bij gezonde mensen. Misschien wordt er een afwijking ontdekt en dan kun je er vroeg bij zijn om je te laten behandelen. Dat is de positieve kant. Maar er zijn ook veel schaduwkanten: het kan tot veel onnodig onderzoek leiden in ziekenhuizen, dat drijft de zorgkosten op die we met elkaar betalen. Het geeft een schijnzekerheid en kan zelfs gevoelens van angst en onrust laten toenemen. Het is de minister tot nu toe nog niet gelukt goede richtlijnen of wetgeving te maken voor deze health checks.

Tegelijk zie dat de laatste jaren juist bij zwangeren het aantal testen toenemen. Elke zwangere vrouw krijgt een 20-weken echo aangeboden en sinds kort ook een NIPT (om je ongeboren kind te screenen op 3 aandoeningen, waaronder Downsyndroom). In die beweging past ook een dragerschapstest voor de geboorte. Deze testen worden aangeboden om ouders te helpen ‘reproductieve keuzes’ te maken. Dat kan je versimpelen tot de vraag: ‘wil ik dit kind wel of niet?’. Het steeds maar verder gaan in het aanbieden van testen, juist rondom het ongeboren leven, legt druk op ouders. Iedereen gaat mee in die druk. Vrouwen weten lang niet altijd dat het vrijwillig is en je ook nee tegen een test mag zeggen.”

"Zekerheid is niet te koop. We zijn kwetsbare mensen die in gezondheid en ziekte afhankelijk zijn van God."

Een van de argumenten die voorstanders van vergoeding aandragen, is dat kinderen met een afwijking de samenleving meer geld kosten. Wat vind je van dit argument?
“Er zijn heel veel ziekten en aandoeningen – waarbij het overgrote deel later in het leven ontstaat, die voor hoge zorgkosten zorgen. Die kosten dragen we met elkaar. Preventie krijgt de laatste jaren veel aandacht: het meest bekende voorbeeld is gezond eten en voldoende bewegen. Tegelijk ‘overkomen’ ziekten je ook: je kunt niet zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen kanker of dementie. Ook bij zwangerschappen heb je preventie: het is verstandig als een zwangere vrouw, of een vrouw die zwanger wil worden, niet rookt en alcohol drinkt. De laatste jaren is daar ook het advies bij gekomen om foliumzuur te slikken voor een gezonde ontwikkeling van je baby.

Het is daarom ook niet verkeerd dat we ziekten of handicaps proberen te voorkomen. Iedere ouder wil toch ook graag een gezond kind? Ziekte behandelen en bestrijden is toch ook het doel van onze zorg? Maar als voorkómen synoniem wordt voor een embryo vernietigen of een zwangerschap afbreken, ga je een grens over. Dan voorkom je geen leven meer, maar vernietig je leven.
De discussie over zorgkosten valt nog naar veel meer terreinen uit te breiden. Dus nee, zorgkosten kunnen en mogen geen enkel argument zijn in het proberen te verminderen van aangeboren afwijkingen.”

Op welke andere manier kan tegemoet worden gekomen aan stellen met een kinderwens die op zoek zijn naar zekerheid?
“Een kwart van de vrouwen krijgt haar eerste kind na haar 35ste. Vanaf je 35ste neemt de kans op genetische afwijkingen toe. Het is nu een grote blinde vlek, maar de discussie over laat moederschap, met alle risico’s van dien, mag je hier ook best bij betrekken. De idee is dat je zelf het moment kiest, dat uitstelt als het je nog niet uitkomt en ook de zwangerschap het liefste goed regelt. Daar passen testen voor en tijdens de zwangerschap ook bij. Met testen proberen we nu risico’s te beheersen, door jonger moeder te worden kun je ook risico’s verkleinen. Maar het belangrijkste: zekerheid is niet te koop. Uiteindelijk zijn we kwetsbare mensen die in gezondheid en ziekte afhankelijk zijn van God,” aldus Elise.

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

David en Chris
Video

David de Vos gaat gesprek aan met criticaster: "Je gaat op de rechterstoel zitten"

Naar aanleiding van zijn boek Rauw, dat de nodige stof deed opwaaien, maakt David de Vos een videoserie waarin hij het gesprek aangaat met andere christenen. In de eerste aflevering is het meteen vuurwerk, aangezien Chris Verhagen te gast is, bij vel

concertgebouw
Nieuws

Christelijke politici onthutst over cancelen Joodse muzikanten in Amsterdam: 'Haat wordt beloond'

Christelijke politici reageren onthutst op de beslissing van het Amsterdamse Concertgebouw om optredens van Jerusalem Quartet te annuleren. Als reden geeft Het Concertgebouw dat men de veiligheid niet kan garanderen rondom de optredens en recente onr

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant: "Reformatorische gezindte is heel goed in muren bouwen"

"In onze reformatorische gezindte zijn we heel goed in muren bouwen", aldus ds. P. den Ouden. De hersteld hervormde predikant uit Katwijk aan Zee stelde dit in een preek. Den Ouden was aan het denken gezet door een uitspraak van de Engelse predikant

Dr. J. Hoek (PKN) en dr. R. van Kooten (HHK)
Podcast

Cvandaag podcast: Waarom dr. R. van Kooten zich niet aansloot bij de PKN

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) ontstond. Bezwaarde hervormden gingen niet mee en splitsten zich af. Aan het ontstaan van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) gingen veel conflicten vooraf. Dr. J. Hoek (PK

Leah
Nieuws

'Ontvoerde Nigeriaanse tiener heeft inmiddels twee kinderen en is getrouwd met terrorist'

Het ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisje, Leah Sharibu, is getrouwd met twee Boko Haramleiders en zou inmiddels moeder zijn van twee kinderen. Dat verklaarde een ‘berouwvolle’ ex-militant tegenover de Nigeriaanse nieuwssite SaharaReporters. Leah Sharib

ds. A. T. Vergunst
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Hoe leid ik onze kinderen tot Jezus?'

'Hoe leid ik onze kinderen tot Jezus? We hebben een aantal kinderen, basisschool en voortgezet onderwijs, en de dagelijkse drukte leidt me zo vaak af van het ene nodige. Ik verlang er bij tijden sterk naar om met hen te spreken over de Heere en Zijn

Wim
Video

Wim was van plan om zelfmoord te plegen (totdat God ingreep)

Als Wim 19 jaar is ontwikkelt hij suïcidale gedachten. Hij is dan al acht jaar gepest. Op zijn kamer, waar hij de meeste tijd doorbrengt, bedenkt hij dat zelfmoord misschien wel de beste oplossing is voor al zijn problemen. Een paar jaar later doet h

Benno van den Toren
Interview

Benno van den Toren: "We hebben nieuwe uitdrukkingen van het christelijk geloof nodig"

Het Paasfeest is een mooie gelegenheid om iets van het geloof te delen. Maar hoe doe je dat? Hoe spreek je overtuigd en tegelijk bescheiden over het christelijk geloof? Benno van den Toren, hoogleraar aan de PThU, schreef daar een veelomvattend boek

Meerartikelen

Billy Graham
Nieuws

In 2018 overleden Billy Graham geëerd met standbeeld in Amerikaanse Capitool

De in 2018 overleden Amerikaanse en wereldbekende evangelist Billy Graham krijgt een standbeeld. Dat meldt CBN News. Het standbeeld is ruim twee meter lang en wordt morgen in besloten kring in het Capitool in Washington onthuld. Zoon Franklin Graham

Micha 4:3
Verdieping

Wereldvrede lijkt verder dan ooit: wat moeten we met Micha's profetie?

In de tuin van het gebouw van de Verenigde Naties in New York staat een imposant beeld. Het is het beeld van een man die een zwaard stukslaat om er een ploegschaar van te maken. Er staat ook in het Engels een tekst bij, waarvan de Nederlandse vertali

Ds. H. E. Dankers
Nieuws

Nieuwe dominee voor gereformeerd Rotterdam-Feijenoord: ds. Dankers

De gereformeerde kerk (PKN) te Rotterdam-Feijenoord verwelkomt binnenkort een nieuwe dominee. Ds. H. E. Dankers (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van de protestantse gemeente (Dorpskerk) in De Bilt. Ds. J. A. C. Olie heeft maar lief

Lauren Handy
Nieuws

Amerikaanse pro-life activiste krijgt gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse rechtbank heeft pro-life activiste Lauren Handy een gevangenisstraf van bijna vijf jaar opgelegd. Dat meldt The Christian Post. Handy organiseerde in 2020, samen met andere pro-life activisten, een blokkade bij de ingang van een abortu

Dromen & Doelen  Planner
Nieuws

Youth for Christ lanceert Dromen & Doelen Planner

Youth for Christ lanceert in aanloop naar Pinksterconferentie Opwekking de Dromen & Doelen Planner, een boekje dat je helpt je dromen en doelen te realiseren. Het boekje is verkrijgbaar bij de stand van Youth for Christ op Opwekking, van 17 tot en me

Bijbel
Boekfragment

Zo, Paulus, gaan we schelden?

Een medewerker aan wie Paulus schrijft is Titus, gestationeerd op het eiland Kreta. Hij was van niet-Joodse afkomst, dus onbesneden (Gal. 2:3). Hij speelde een belangrijke rol bij het herstel van de relatie van Paulus met de Korintiërs en bij de door

Israel
Nieuws

Israël bestaat 76 jaar: 'De SGP steunt hen in de strijd'

In een tijd waarin studenten in Nederland hun eigen universiteit afbreken uit solidariteit met Gaza blijft SGP-leider Chris Stoffer pal achter Israël staan. Dinsdag is het precies 76 jaar geleden dat de staat Israël werd uitgeroepen. Reden voor Stoff

Bert-Jan Ruissen
Video

SGP-Europarlementariër keek met afschuw naar pro-Palestijnse demonstraties: "Schandalig"

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen keek met afschuw naar de pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen dagen op het terrein van Nederlandse universiteiten plaatsvonden. Dat vertelt hij in het programma Uitgelicht!. Bij de demonstraties werd

Opperrabbijn
Column

Hoe ik mijn kans greep tijdens een ontmoeting met onze minister-president

In zijn nieuwe dagboek schrijft opperrabbijn Jacobs over een bijzondere betoging in het Friese Dokkum waar alle kerken van die stad aanwezig waren. Ook vertelt hij over een ontmoeting met demissionair premier Mark Rutte. Helaas heeft de opperrabbijn

Tornado rukt torenspits van kerk in Pennsylvania tijdens kerkdienst
Nieuws

Tornado rukt torenspits van kerk in Pennsylvania tijdens kerkdienst

Zo'n 100 Amerikaanse kerkgangers zijn afgelopen zaterdag tijdens een kerkdienst aan de dood ontsnapt. Dat meldt Religion News Service. De Crossroads Ministries Church in Finleyville werd getroffen door een tornado, met windsnelheden van wel 190 kilom

Reeha
Nieuws

Pakistaanse rechtbank verklaart gedwongen huwelijk christelijk meisje met moslim ongeldig

In Pakistan heeft een familierechtbank een belangrijke juridische overwinning geboekt door het huwelijk van Reeha Saleem, een christelijk meisje dat in 2019 werd ontvoerd op weg naar huis van school, nietig te verklaren. Reeha werd gedwongen te trouw

Ds. Paul Visser
Video

Ds. Paul Visser wijst op de kracht van het evangelie in een seculiere context

Onlangs deelt dominee Paul Visser zijn persoonlijke ervaring in het evangelisatiewerk. Als gemeentepredikant, die zich geroepen voelt tot missionair werk, reflecteert hij op zijn roeping, zijn ervaringen en de wijze waarop hij het evangelie deelt met