Nieuws

28 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Dominee blikt terug op moordaanslag en hoopt op genade voor de dader

"Ik geloof niet in moord en niemand heeft er iets aan als Wijnand B. de cel in moet. In de rechtbank zag ik een zielig hoopje mens. Hij heeft hulp nodig," zegt ds. Ebi Wassenaar over de man die vorig jaar november zwaar mishandeld werd en voor dood werd achtergelaten. RTL Nieuws sprak met de PKN-predikante.

In november vond er in de protestantse kerk van Rhenoy een verschrikkelijk incident plaats. Ds. Wassenaar werd na een afspraak met de pianostemmer in de kerk, uren later dodelijk gewond door haar vriendin gevonden op de vloer in de hal van de kerk. De verwondingen aan het hoofd van ds. Wassenaar waren hevig. Een forse bloeding onder haar schedel bedreigde haar leven. Verschillende operaties volgden. Deze hebben haar leven gered.

Op Eerste Paasdag woonde dominee Ebi Wassenaar voor het eerst weer een dienst bij in haar eigen kerk. Hierover vertelt ze: "Het was heel moeilijk om die kerk weer binnen te gaan. Maar daar heb ik met mijn huisgenoot en een collega een ritueel voor gevonden. We hebben benoemd dat je je veilig hoort te voelen in een kerk maar dat het voor mij geen veilige plek meer was. (...) Toen ik de kerk binnenkwam was ik wel heel emotioneel: daar is het gebeurd, daar heb ik gelegen. Ik heb de paaskaars aangestoken en gezegd: kome wat komt, van U is de toekomst."

De rechter moet nog uitspraak doen, maar B. hoeft van Wassenaar geen straf te krijgen. "Ik vind dat hij geholpen moet worden. Ik ben geen ander mens geworden, niet verbitterd of boos, helemaal niets. Natuurlijk ben ik verdrietig en heb ik dagen waarop ik denk: wat heeft hij ons aangedaan? Maar ik voel geen agressie, geen wraakgevoelens. Ik spreek natuurlijk niet goed wat hij heeft gedaan, ik vind het ook heel erg. Zijn schreeuw om hulp rechtvaardigt niet dat hij mij heeft neergeslagen. Maar ik voel wel compassie."

De predikante is ervan overtuigd dat God ook meehuilt. "Dit wil God niet, dit is de bedoeling niet van het leven. Ik weet ook niet of Hij of Zij er de hand in heeft dat ik nog leef."

Lees hier het volledige interview op de website van RTL Nieuws.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher