Nieuws

28 mei 2018 door Rik Bokelman

Arjen ten Brinke: 'De hel bevond zich onder de kerkzaal van de Dutch Reformed Church'

Arjen ten Brinke is voor International Justice Mission momenteel in Ghana. Hij doet daar onderzoek voor z'n nieuwe boek. Op Facebook schrijft hij er een aangrijpend stukje over. 

"Vandaag en morgen in en op Elmina Castle in Ghana," schrijft Arjen.

"Hier werden slaven vastgehouden, vernederd, verkracht en als ze niet stierven, vanuit Ghana vervoerd naar de andere kant van de oceaan. Op de bovenste verdieping, boven de plek waar de slaven vast zaten in ‘de hel’ bevond zich de kerkzaal van de Dutch Reformed Church.....""Ik ben hier met een reden: Het schrijven van een boek over de kerk en haar rol t.a.v. slavernij voor uitgeverij Gideon."

"Ik ben hier om te voelen, te ervaren, te bidden en met de Ghanezen hier te spreken. Ik voel me verward."

"In de kerkzaal van de Dutch Reformed Church baden mensen samen. Ze zongen liederen voor hun Heer. De dominee preekte." "De vloer van de kerk was van hout. Daaronder zaten de vrouwelijke slaven met 400 vrouwen vast in de bunker. Het kan niet anders dan dat zij de gemeente hoorde zingen daarboven. Ze zullen de dominee hebben horen preken: ‘Behandel anderen zoals jezelf ook behandeld zou willen worden!’"

"Godzijdank kwam er een einde aan de trans-Atlantische slavenhandel."

"Maar vandaag de dag zijn er meer slaven wereldwijd dan ooit in de wereldgeschiedenis. Naar schatting: 40 miljoen."

"Ook vandaag zijn er ‘William Wilberforces’ nodig. Vrouwen en mannen die hun stem laten horen."

"Op de bovenste verdieping, boven de plek waar de slaven vast zaten in ‘de hel’ was de kerkzaal van de Dutch Reformed Church....."

"Ik bid: Heer, laat Uw kerk, in Gods Naam, nooit, maar dan ook nooit meer aan de verkeerde kant staan. Maar voorop lopen in de strijd tegen onrecht en voor gerechtigheid!"

"UNTIL ALL ARE FREE!"

Reacties

Het is zo belangrijk om, onafhankelijk van de heersende moraal en leer, te zoeken naar Gods bedoeling met alle dingen, in de tijd waarin je leeft. De Bijbel is voor alle tijden en de Heilige Geest geeft altijd antwoord door het Woord, als je daarom vraagt. Dat je dan, als je daarnaar gaat leven en ervan gaat getuigen, de wind van voren krijgt en mensen je verguizen is niet erg; dat hoort erbij. Mede dankzij de vasthoudendheid van Wilberforce zijn de mensonterende praktijken uiteindelijk afgeschaft!
REAGEER
T
In de christelijke wereld werd een onchristelijke discussie gevoerd in verband met slavernij dat donkergekleurde mensen geen ziel zouden hebben. Hoe onzinnig kan men denken om discriminatie te rechtvaardigen.

Lastiger is het over de slavernij te spreken die er ook nu nog is. In Libië worden ook nu nog vluchtelingen gepakt en als slaaf verkocht.

De Arabische en islamitische sympathie voor slavenhandel.

door Ibn Sufi al Kitab http://westerse-beschaving.org/de-arabische-en-islamitische-liefdesrelatie-met-slavernij/
REAGEER
G
Als ik dit lees word ik zo bedroefd! Wat is er toch aan de hand? Waarom willen we zo graag heersen over de ander? Laten we als christenen in navolging van onze Heer en Heiland de ander dienen in liefde en het goede zoeken voor onze naaste. Ik wens IJM heel veel zegen op hun werk. Respect voor hetgeen ze doen!
REAGEER
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher