abortus

Nieuws

28 mei 2018 door ANP

Ierland kiest met ruime afstand voor liberalisering abortuswet

Ierland heeft in een referendum gestemd voor het liberaliseren van abortus. Volgens de einduitslag stemde 66,4 procent voor een soepelere abortuswet, terwijl 33,6 procent tegenstemde, meldt het ANP.

Ruim 64 procent van de stemgerechtigden bracht zijn of haar stem uit. In de huidige situatie is in Ierland abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting of incest is het beëindigen van de zwangerschap verboden.

Als uit de officiële uitslag blijkt dat het 8e amendement wordt ingetrokken, mogen vrouwen straks in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap altijd een abortus krijgen. Na twaalf weken worden de regels weer strenger. Een abortus mag dan alleen nog als het leven van de moeder in gevaar is, of als de baby de zwangerschap niet gaat overleven.

Abortus is sinds 1861 strafbaar in Ierland. Het 8e amendement werd in 1983 na een referendum toegevoegd in de Ierse grondwet. De wet werd in 2013 aangepast. Vanaf dat moment is abortus alleen toegestaan wanneer het leven van de vrouw in gevaar is als de zwangerschap wordt voortgezet.

Ruim 3 miljoen Ieren konden vrijdag in een volksraadpleging stemmen over legalisering van zwangerschapsbeëindiging.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher