vrouwengroep

Dagelijks leven

28 mei 2018 door Kenneth Twinasmatsiko, Tear

Hoe een vrouwengroep zorgt voor grote verandering in het dorp

Wat als je vrienden en familie tegen je partner zouden zeggen dat hij of zij bij je weg moet gaan als blijkt dat je niet vruchtbaar bent? Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar zo ging het wel voor de 32-jarige Precious* uit Oeganda. En toch is ze – mede dankzij haar doorzettingsvermogen - inmiddels een groot voorbeeld voor anderen in haar omgeving. Lees haar bijzondere en inspirerende verhaal.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Precious is zeven jaar getrouwd met Harold* (36) en doordat hun kinderwens nog niet is vervuld, zien andere mensen in hun cultuur Precious als een waardeloze vrouw. Ook haar man wist niet goed wat hij moest doen, toen zijn familie erop aandrong dat hij een andere vrouw moest zoeken. Geen wonder dat ze zelf op een gegeven moment ook ging geloven in de woorden van mensen uit haar omgeving.

Het begin van een belangrijke verandering
Het leven van Precious begint te veranderen als ze zich aansluit bij een spaargroep met andere vrouwen uit haar dorp. Met een lening uit de gezamenlijke spaarpot koopt ze materialen waarmee ze matten en manden kan maken, die ze met winst verkoopt. Haar onderneming wordt binnen korte tijd een groot succes. Het geeft haar zelfvertrouwen en ze wordt verkozen tot penningmeester van de groep, waar ze inmiddels meerdere vriendinnen heeft.

"Een van de grootste problemen voor de gemeenschap is het gebrek aan schoon water."

“Tijdens een vergadering deed ik de suggestie om te kijken of we partners konden vinden om zaken aan te pakken die we zelf niet konden oplossen”, vertelt Precious. Een van de grootste problemen voor de gemeenschap is het gebrek aan schoon water. Hun dorp, Keeru, ligt bovenaan een steile heuvel. Het dichtstbijzijnde watertappunt is meer dan drie kilometer bergafwaarts en het water daar is niet schoon. De groep schrijft een brief aan het Kigezi Diocese Water and Sanitation Programme (KDWSP), een lokale partner van Tear, en vraagt om hulp.

Via KDWSP leert de spaargroep hoe ze zelf watertanks kunnen bouwen waarin regenwater wordt opgevangen. Het project levert een aantal materialen om de tanks te maken, maar de dorpelingen moeten zelf voor zand en stenen zorgen. Precious regelt de organisatie rondom het project en helpt mee met bouwen als stukadoor.

Doorbouwen aan een betere toekomst
Nu de watertank klaar is, is het leven van de dorpsbewoners compleet anders. Precious is een gewaardeerd lid van de gemeenschap door haar werk. “De mensen die mij vroeger een waardeloze vrouw vonden, hebben nu veel waardering voor mijn bijdrage aan het project.”

Voor Precious is de realisatie van de watertank pas het begin van een betere toekomst. Zij en Harold willen hun huis pleisteren en Precious wil meer vrouwen in het dorp leren weven, zodat ook zij matten en manden kunnen gaan verkopen. Ook de spaargroep waar het mee begon wordt steeds belangrijker. De vrouwen sparen nog steeds en hopen dat ze daarmee kwetsbare kerkleden die geld nodig hebben een bijdrage kunnen geven.

* De namen van Precious en Harold zijn veranderd om privacyredenen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher