Bijbel

Nieuws

23 mei 2018 door NBG

Bijbel wordt wereldwijd steeds vaker gedownload

De Bijbel bereikt de lezer steeds vaker digitaal. Wereldwijd bestaat 20% van alle verspreide bijbels uit gedownloade digitale bijbels. Dit meldde United Bible Societies (UBS), het overkoepelend orgaan van de 150 bijbelgenootschappen, gisteren in een rapport over 2017.

Voor het derde jaar op rij verspreidden bijbelgenootschappen wereldwijd ruim 38 miljoen complete bijbels. 7,9 miljoen daarvan waren gedownloade digitale bijbels. Digitale bijbelverspreiding gebeurt vooral via bijbel-apps en verder via CD’s, DVD’s en online bijbelsites.

Groei in Nederland
Dat het digitaal aanbieden van de Bijbel steeds belangrijker wordt, merken ook het Nederlands en het Vlaams Bijbelgenootschap op hun (vrijwel identieke) bijbelplatforms debijbel.nl en debijbel.be. Naast meer dan 20 vertalingen bevatten deze platforms een schat aan achtergrondinformatie, afbeeldingen en kaarten. In het jaarverslag over 2017 dat volgende week verschijnt, melden NBG en VBG dat het aantal accounts steeg van 120.000 naar 163.000. Het aantal unieke bezoekers nam toe tot 678.000. Ook de (voornamelijk digitale) NBG-leesroosters, bedoeld om de Bijbel in het dagelijks leven toe te passen, waren toenemend populair. Het aantal gebruikers ervan steeg van 18.000 naar 43.000.

Syrië en Zimbabwe
Wereldwijd verspreidden de bijbelgenootschappen bijna 355 miljoen digitale én gedrukte bijbeluitgaven (bijbels, nieuwe testamenten, losse evangeliën en verwante producten). Opvallend was het grote aantal van ruim 200.000 bijbelgedeelten dat verspreid werd in Syrië, vooral bij een actie rond Kerst met speciale aandacht voor kinderen. "Op die manier geven we kinderen hoop dat God hen helpt om door deze moeilijke tijd heen te komen," zegt directeur George Andrea van het Syrisch Bijbelgenootschap.

Een andere opmerkelijke ontwikkeling was een sterke groei – met 70% – van de bijbelverspreiding in Zimbabwe, vanwege hernieuwde samenwerking met de kerken. Secretaris Chipo Maringe van het Zimbabwaanse Bijbelgenootschap verwacht dat deze groei zal doorzetten, want, zegt ze: "De nieuwe regering wil dat kerken een belangrijke rol gaan spelen in de wederopbouw van het land door vrede te prediken."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher