God

24 mei 2018 door Matthijn Doekes

Bekering is een wederkerig proces

Vannacht kon ik niet slapen. Dit gebeurt vaker, maar deze keer was anders.
Ik had al een paar weken niet gebeden. Ja, ik weet het, shame on me.
Maar in het proces van fysiek ziek zijn en mentale kwetsbaarheid kon ik niet 'de diepte in gaan', iets wat in mijn gebeden steevast gebeurt, aangezien ik me altijd bewust ben dat God alles ziet en dus ook mijn halve gare neppoging als ik eigenlijk geen zin heb om te bidden en maar wat opdreun.

Mijn 'oplossing' hiervoor is vaak: negeren en niet bidden. Praten over God, uiteraard, leuk onderwerp, je raakt nooit uitgesproken. Praten met God....even in de ijskast. Misschien is het mijn inborst om zelfanalyse toe te passen, te pas en onpas, maar ik zie het ook als een gevoeligheid voor de Heilige Geest.

Vannacht ging ik voor de bijl, na een uur of twee zenuwachtig gedraai in bed. En direct ging het Licht aan over mijn hart en daden en zag ik weer eens de troep die ik maak als ik in mijn eigen strik verstrikt raak en te lang in het duister heb rond gedoold. Net alsof God zegt: 'Matthijn, waar ben je?' terwijl dat natuurlijk voor God geen vraag is, maar dit meer bedoeld is om mij te doen beseffen hoe ver ik ben afgedwaald.

Praten over God, uiteraard, leuk onderwerp, je raakt nooit uitgesproken. Praten met God....even in de ijskast.

De vele afdwalingen van het hart, wie bemerkt ze? Het is slechts de Geest die ons door Christus overtuigt van zonde en onze ware natuur laat zien. Je moet natuurlijk wel onderscheid maken tussen je ziel en persoonlijkheid, welke door God geliefd is, zoals je bent gemaakt, en aan de andere kant je zondige natuur, welke in ons lichaam en geest aanwezig is tot ons heengaan. Dus ja, je bent 'goed genoeg' en nee, je bent 'niet goed genoeg' tegelijkertijd. Het offer van Christus is een noodzaak waarmee dit laatste is tenietgedaan, waar wij in dienen te wandelen, maar wel eens struikelen.

Bekering is een continu wederkerig proces. Als je eerlijk bent, kom je in tegenwoordigheid van God elke keer weer dingen tegen die lelijk zijn aan jezelf: keuzes, motieven, afgoderij, eigenbelang, leugens... allemaal zaken van het hart, maar dan wel het 'vleselijke hart'. En in de heiligheid van God zie je dat 'je niet goed genoeg bent', althans, je eigen gerechtigheid is als een vies kleed, welke schreeuwt om vervangen te worden door de aanvaarding en genade van God door Christus, wiens enige offer aanvaardbaar is om in Zijn heiligheid te kunnen verblijven.

In dit wederkerig bekeringsproces leg je alles weer af voor Zijn troon in gebed en sta je, na tranen en het belijden van zonden, weer op, gekleed met Zijn gewaad der gerechtigheid, in vrede met Hem, door Christus en het werk van de Heilige Geest.

Matthijn Doekes is een voormalig gospelrapper en is voor vragen of opmerkingen per e-mail bereikbaar. Bezoek hier zijn weblog.

Reacties

L
Beste broeder,wat een geweldig stuk beleving met de Heilige Geest.

Het raakt me heel diep. Bekering en overtuiging van zonde , is noodzakelijk voor een fris leven met onze Heiland. Dank je broeder
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher