GGiN

Nieuws

23 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Kerkganger pleit met petitie voor eenwording GerGem en GGiN

'Er is geen wezenlijk verschil tussen de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN). Daarom is kerkelijk samengaan een Bijbelse plicht,' dit stelt Geert Jan Rozendaal. De kerkganger pleit met deze petitie voor concrete stappen om tot eenheid te komen.

In een commentaar in het Reformatorisch Dagblad wijst Rozendaal op het hogepriesterlijk gebed van Jezus, 'Opdat zij allen één zijn (...) opdat de wereld gelove dat Gij Mij gezonden hebt'. "De Bijbel geeft geen enkele aanleiding om geestelijke eenheid te scheiden van kerkelijke eenheid. Beide denominaties houden vast aan de Schriftuurlijk-bevindelijke prediking, ingebed binnen de Drie Formulieren, en handelen naar het gereformeerd kerkrecht; dan is gescheiden voortleven onverdedigbaar."

Rozendaal merkt op dat binnen de GerGem ruimte is voor verschillende preekstijlen. "Dit is niet conflicterend, wel complementerend. Daarmee leven dus nu twee identieke kerkverbanden, waarbij beide preekstijlen worden gehonoreerd, naast elkaar..." De laatste jaren hebben samensprekingen tussen vertegenwoordigers uit beide kerken plaatsgevonden, maar de praktijk wijst uit dat het vooral bij praten blijft. "Helaas lijkt het erop dat om kerkpolitieke redenen de wil ontbreekt om tot institutionaire eenheid te komen," constateert Rozendaal.

"Er wordt door u al jaren gewerkt om 'het leergeschil' onder woorden te brengen; helaas, het is nog steeds niet gelukt. Blijkbaar is het zo ingewikkeld dat het moeilijk onder woorden te brengen is. Als een leergeschil niet uit te leggen is, bestaat het dan wel? (...) Na al die jaren van wachten zijn wij het wachten moe en beginnen we het vertrouwen te verliezen waar het kerkelijke kader het nu echt om te doen is."

De GGiN zijn ontstaan in 1953 na een scheuring in de GerGem. Aanleiding voor de GGiN om de GerGem te verlaten, vormde een leerverschil rond het 'aanbod van genade'. Over het verschil tussen beide kerken zei ds. C. G. Vreugdenhil eerder: "Een wezenlijk verschil is dat de GGiN leren dat er geen welmenend aanbod van genade is en de GerGem dat wel leert. Juist door dat aanbod worden de hoorders van het woord schuldig gesteld als ze blijven in het ongeloof."

Inmiddels is de petitie ruim 600 keer ondertekend. Rozendaal wil de ondertekende petitie "ter informatie" volgens het RD toezenden aan de synode van de GGiN, die op 13 juni bijeenkomt. De initiatiefnemer is lid van de gereformeerde gemeente in Nederland Gouda-Gerbrandyweg en heeft jarenlang kerkelijk jongerenwerk verricht.

Lees hier het volledige commentaar van het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

G
Het verschil waar ds. Vreugdenhil (in veel gevallen terecht) op wijst, is toch juist een wezenlijk verschil! Als er geen welmenend aanbod van genade gepreekt wordt, wordt er geen Evangelie gepreekt. Dan valt alle menselijke verantwoordelijkheid weg en blijven mensen wachten op een Godswonder wat al lang gebeurd is! Ik word hier zo verdrietig en moedeloos van. Ik zie zoveel mensen (jongeren) die hier mee vastlopen. En ook jongeren die afhaken, want het maakt toch niet uit hoe je leeft, God moet het doen.
J
Toch vind ik hierin de gergem nog veel te behoudend! Zo zonde!
J
Tja voor de buitenwacht kunnen alle refo-kerken wel in één opgaan. Maar ... ookal is de clubkleur van al die kerken zwart, de één is toch net weer meer zwart dan de ander. Waarmee gezegd wil zijn dat er zoveel schakeringen zwart blijken te zijn (voor een middle-of-the-road-christen niet waarneembaar) dat samenwerking onmogelijk zal zijn.

Overigens zien we dat natuurlijk ook in de Evangelische/Pinkster/Baptist-sfeer, waar de clubkleur wit is, maar waar men elkaar ook op de vierkante millimeter bestrijdt en niet één is.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher