Israël Palestijnen

Nieuws

23 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Wat Israël-supporters en de pleitbezorgers van de Palestijnen vergeten

"Het is gewoon voorspelbaar. Er vlamt een crisis op rond Israël, een journalist schrijft er iets over en de ingezonden brieven vliegen je om de oren," schrijft oud-buitenlandcommentator Aad Kamsteeg in het Nederlands Dagblad naar aanleiding van het recente bloedbad in Gaza.

Zoekend naar een verklaring voor de hete hoofden merkt hij op dat "christen-zionisten erop hameren dat de Joden Gods volk zijn. Hun terugkeer naar het hun voor eeuwig Beloofde Land is vervulling van profetie. Wie aan ‘Gods oogappel’ komt, zal zwaar worden gestraft.

Met betrekking tot de pro-Palestijnse kant is de verklaring wat ingewikkelder. Is men hier extra verontwaardigd omdat men juist van Israël met zijn westerse waarden humaner gedrag verwacht dan van Egypte, Saudi-Arabië of de Palestijnse Autoriteit? Is er sprake van schuldgevoel, omdat men vroeger zelf Israël door dik en dun heeft gesteund?"

Kamsteeg heeft een boodschap voor beide kampen. "Wat de felle pro-Israël inzenders aangaat, zou hun niet iets meer bescheidenheid passen over de eigen, kennelijk onwrikbare uitleg en toepassing van allerlei bijbelpassages? Wekt de Bijbel ook niet de indruk dat God de grenzen van het Beloofde Land veel minder belangrijk vindt dan de manier waarop Israël zich binnen die grenzen gedraagt?

En wat de radicale pro-Palestijnse briefschrijvers betreft: moet ook de geschiedenis van pogroms en Holocaust niet in rekening worden gebracht, en het feit dat Palestijnse leiders indertijd redelijke vredes­­- voorstellen verwierpen? (...) En moeten zij er tenslotte niet op bedacht zijn dat de grens tussen kritiek op regeringsbeleid, antizionisme en zelfs antisemitisme, een vloeiende is?"

Lees hier het volledige commentaar van Aad Kamsteeg.

Reacties

H
Wekt de Bijbel niet de indruk dat God de grenzen van het Beloofde Land minder belangrijk vindt dan.... Waar haalt Kamsteeg dit vandaan? Of is dit weer een staaltje inlegkunde? Wat God heeft beloofd, heeft Hij beloofd. Je kan nu eenmaal niet hetzelfde stukje land (bedenk dat de Arabieren 650 keer meer land hebben dan Israël) aan twee verschillende volken beloven. De enige die dat goed begrijpt schijnt Hamas te zijn. Die willen dan ook dat alle Joden het gebied verlaten. Dus het hele voormalige Palestina .
REAGEER
Het is ook gewoon een kwestie van eerlijke journalistiek. Heel vaak wordt er met twee maten gemeten. Ook als je de Bijbel erbuiten laat is dat niet fair. En wat de diepste oorzaak van het conflict betreft: Ismael kan nog steeds Izak niet zetten en dat zal ook wel altijd zo blijven, uitgezonderd de arabieren die in Jezus geloven.
REAGEER
A
De sentimenten tegen Israel zijn van een andere aard dan: “Is men hier extra verontwaardigd omdat men juist van Israël met zijn westerse waarden humaner gedrag verwacht dan van Egypte, Saudi-Arabië of de Palestijnse Autoriteit?”Gelukkig is Israel ook een stuk humaner dan deze landen! Er is zelfs geen vergelijking te maken tussen de barbaarsheid van deze landen (en bv Turkije, Syrie, Libanon) en anderzijds Israel. Maar omdat te zien is er eerlijke evenwichtige verslageving nodig en dat ontbreekt in deze situatie wel degelijk.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher