abortus

Nieuws

23 mei 2018 door Kerknet

Abortusreferendum verdeelt katholiek Ierland

Wordt abortuswetgeving in Ierland verruimd? Dit wordt duidelijk op 25 mei. Dan trekken de Ieren naar de stembus over de vraag of het 8ste amendement van de grondwet in stand moet gehouden worden of niet. 35 jaar geleden werd dat 8ste amendement met een tweederdemeerderheid goedgekeurd, waarmee het verbod op abortus grondwettelijk verankerd werd, maakt Kerknet duidelijk.

Aanleiding van het referendum is het getuigenis van een Ierse vrouw in het parlement in oktober vorig jaar. In de twintigste week van haar zwangerschap kreeg zij te horen dat haar ongeboren dochtertje een afwijking in de chromosomen heeft. Door de strenge wetgeving in Ierland werd ze gedwongen om haar dochtertje dood op de wereld te zetten.

"De katholieke Ieren verdeeld," schrijft theoloog Geert De Cubber in zijn analyse. "Dat bleek toen U2 vorige week een foto tweette van de Repeal-campagne, dat het achtste amendement weg wil, met een oproep te gaan stemmen op 25 mei. De populaire band met katholiek frontman Bono kreeg naast steunbetuigingen veel kritiek. Sommigen gaven zelfs aan voortaan alle muziek van de Ierse rockgroep te weren. Het toont hoe diep verdeeld de Ieren over de gevoelige kwestie denken."

In het streng katholieke Ierland is abortus op dit moment alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden toegelaten. Zo kan een moeder enkel kiezen voor abortus wanneer het voortzetten van de zwangerschap haar leven in gevaar brengt.

Reacties

Het siert de Ieren dat zij het ongeboren leven beschermen! Hopelijk blijft dat zo. En ik zou heel graag zien dat het ook in Nederland weer in de wet werd vastgelegd: alleen abortus als het leven van de moeder gevaar loopt. God zegt: "Gij zult niet doden."!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher