Theater kerk Deventer

Nieuws

23 mei 2018 door Redactie

Gereformeerde kerk in Deventer werkt aan theaterstuk

De samenwerkingsgemeente van de Christelijk Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerk in Deventer is druk bezig met een bijzonder gemeenteproject. Om gemeenteleden op een andere manier betrokken op elkaar te laten raken is er een theatervoorstelling geschreven met de titel De Venter. Het theaterstuk wordt opgevoerd door een amateur-toneelgezelschap van 28 acteurs variërend in de leeftijd van 13 tot 71 jaar die allemaal afkomstig zijn uit de Samenwerkingsgemeente in Deventer.

Het toneelstuk is geschreven door Gijs van Houwelingen en zijn vader Frans van Houwelingen. Frans van Houwelingen is bekend als schrijver van christelijke kinderboeken als Patatje oorlog, Maanlicht, Opa vertel eens en meer. Gijs is als Gijsbert, samen met zijn broertje en zusje, onderwerp van één van de boeken van zijn vader, te weten Elke dag kinderdag.

Initiatiefnemer en medeauteur Gijs van Houwelingen: “We zijn op dit moment druk met de voorbereidingen. Teksten instuderen, decor bouwen, promotie en kaartverkoop. Met deze voorstelling willen we laten zien dat we als kerk een levende gemeenschap vormen in Deventer. We willen kunnen genieten van elkaars talenten en daarmee onderlinge contacten en betrokkenheid tussen gemeenteleden van verschillende leeftijden bevorderen.”

Het toneelstuk vertelt over Leonardo Da Ventria, een mysterieuze handelsreiziger die overal in de kleurrijke Hanzestad Deventer zijn sporen na laat. Iedereen wil weten wat De Venter in zijn mars heeft. De mensen zijn nieuwsgierig. Ze willen hebben wat hij heeft want dat zou iets zijn van grote waarde. Maar is deze bijzondere marskramer wel te vertrouwen? Verkoopt hij geen rommel? Ondertussen komt er een zoektocht op gang die leidt tot hilarische situaties. De voorstelling kent een ‘vette knipoog’ naar het verleden van de stad. Bekende figuren uit Deventer spelen een belangrijke rol.

Van Houwelingen vervolgt: “Het is een lichtvoetig theaterstuk geworden met een serieuze ondertoon. Er kan volop worden gelachen maar voor de oplettende kijker zal er zeker een serieuze boodschap te zien zijn. Wat die is laten we de kijker graag zelf ontdekken. We kunnen alvast verklappen dat je er blij van wordt. En natuurlijk zijn er ook inside jokes die vooral voor leden van de samenwerkingsgemeente bedoeld zijn.”

De 1250 jarige verjaardag van de stad Deventer is aangegrepen om de toneelvoorstelling aan een zo breed mogelijk publiek te kunnen tonen. Het theaterstuk is opgenomen in het programma van de festiviteiten rond Deventer 1250. De 3Gk geeft het theaterstuk cadeau aan de stad Deventer voor haar 1250 jarige verjaardag.

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher