Zeldzame Joodse munten

Nieuws

22 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Zeldzame Joodse munten ontdekt bij opgravingen Tempelberg

Bij de Tempelberg zijn Joodse munten, afkomstig uit de vierde eeuw voor Christus, ontdekt. “Dit waren de eerste munten die ooit door Joden zijn geslagen,” laat de co-directeur van het opgravingsproject weten volgens Ynet News.

De vijf ontdekte munten maken onderdeel uit van het Temple Mount Sifting Project. Tijdens dit project wordt al jarenlang hard gewerkt om de archeologische geheimen te onthullen die begraven lagen in de grond van de Tempelberg. Op de vijf munten – waarvan drie in onberispelijke staat en twee munten versleten zijn – zijn de letters ‘YHD’ (Yehud, red.) gegraveerd. Dit betreft de Aramese naam voor de provincie Yehud in het Eerste Perzische rijk.

De vondst illustreert volgens onderzoeker Zachi Dvira “het administratieve leven in en op de Tempelberg”. Hij voegt eraan toe dat de munten mogelijk zijn geslagen op de Tempelberg zelf, aangezien alle regeringsinstellingen zich in de buurt van de Tempelberg bevonden. Rond het Joodse feest Sjavoeot brachten pelgrims vruchten, tienden en dergelijke naar de tempel. Gebrachte voorwerpen werden vervolgens in de Tweede Tempelperiode omgezet in zilver of munten.

Dvira: “Deze munten drukken de terugkeer van het Joodse volk naar hun land uit na de Babylonische ballingschap en hun vermogen om diplomatieke banden te onderhouden met de toenmalige heersers. Het is ironisch dat uitgerekend in een tijd waarin het Iraanse regime openlijk spreekt van de vernietiging van Israël munten zijn ontdekt uit een periode waarin het Perzische rijk de Joden gunstig gezind was en hen in staat stelde om een waardig bestaan op te bouwen in Israël.”

De Arabische Waqf – een islamitische stichting die het gebied van de Tempelberg beheert - heeft in 1999 illegale opgravingen verricht bij de Tempelberg en bij Kidron het afval gestort. De directeur van het Israëlische Antiquiteiten-Instituut, Amir Drori, sprak van een “archeologische misdaad”. Tijdens het onderzoeken van dit afval zijn onder meer deze unieke Joodse munten boven tafel gekomen.

Foto: Zachi Dvira

Reacties

Heel bijzonder dat deze munten zijn gevonden! God overziet de eeuwen en het grootse plan dat Hij heeft voor Zijn volk!

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher