Mairamou

Dagelijks leven

18 mei 2018 door Mercy Ships

Als de ziekte fistel je leven verwoest...

We hebben net Moederdag gevierd. Voor de ene moeder een leuke dag waar kinderen gezellig op de koffie komen. Voor de ander een dag van verdriet. Omdat je kinderloos bent, kinderen het contact hebben verbroken of omdat je kind is overleden. Ook voor Mairamou (27) uit Kameroen was er tot voor kort geen reden voor een feestje.

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen mobiliseren ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil, in navolging van Jezus, hoop geven en genezing brengen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden.

Het zag er zeven jaar geleden zo mooi uit voor Mairamou. Ze was gelukkig getrouwd en met haar man keek ze reikhalzend uit naar de geboorte van hun eerste kindje. Maar na een lange, pijnlijke bevalling kwam de baby levenloos ter wereld. Ook had de langdurige bevalling schade veroorzaakt aan Mairamous lichaam. Door een fistel, beschadiging van de blaas, werd zij incontinent.

Harde klap
Als je in een land woont waar gezondheidszorg beschikbaar is, kun je onmiddellijk aan fistel behandeld worden. Maar in landen als Kameroen, met slechts 77 artsen voor elke miljoen inwoners*, was er voor Mairamou geen hulp. Drie maanden na de dood van haar baby kreeg ze nog een harde klap te verwerken: haar man overleed plotseling. Op twintigjarige leeftijd was ze haar baby én haar man kwijt. Ook haar lichaam liet haar in de steek. Ze zag geen toekomst meer voor zich…

Zeven lange jaren gingen voorbij. Mairamou probeerde zich te focussen op de dingen die haar opvrolijkten, zoals haar kerkelijke gemeente. Maar dat was lastig. Voordat ze een emotioneel en fysiek trauma opliep, was ze een sociaal en actief gemeentelid. Ze zong in het kerkkoor en nam deel aan allerlei evenementen. Maar haar toestand beïnvloedde de omgang met anderen.

Eenzaam
‘De mensen wilden me liever niet’, vertelt ze met verdriet in haar stem. ‘Ze wilden het liefst dat ik naar huis zou gaan vanwege de geur.’ Mairamou stonk namelijk enorm naar urine. Ze sloot zichzelf af van de buitenwereld en verkocht geen voedsel meer op de lokale markt. Ze zat alleen thuis en voelde zich steeds eenzamer worden. ‘Ik wist niet welke kant het op zou gaan met mijn leven. Ik bad elke dag om genezing van mijn aandoening.’

Genezing
Op een dag hoorde Mairamou op de lokale radio over de komst van Mercy Ships. In eerste instantie was ze bang om te hopen. Stel je voor dat het zou uitlopen op een grote teleurstelling? Maar toen nam ze het moedige besluit en startte de lange reis naar het schip, op weg naar genezing. ‘Met Gods genade zal het lukken, hield ik mezelf voor.’ En ze vond genezing!

Aan boord van de Africa Mercy kreeg ze niet alleen een gratis fisteloperatie, maar ook nieuwe kracht en waardigheid. Op het ziekenhuisschip ontmoette ze veel andere vrouwen, die dezelfde aandoening hadden en ook afwijzing ervoeren. Maar samen waren ze sterk. Ze liepen zingend door de ziekenhuisgangen, wachtend op de dag dat ze volgens de artsen ‘droog’ zouden zijn.

Nieuwe jurk
Die dag kwam! Om hun genezing en hun stap terug in de maatschappij te vieren, kregen alle vrouwen een nieuwe jurk. Mairamou zag er stralend uit, gekleed in levendige groene en gele tinten en stralend als een lentebloem. Een prachtig symbool voor de nieuwe start in haar leven.

"Ik zal dit schip nooit meer vergeten," vertelt ze met een lach van oor tot oor. Ik kreeg gratis kleding, gratis zorg, gratis eten. Alle zorg werd met liefde gegeven. Ik voel me zo gezegend. God heeft mijn gebeden verhoord. Ik ben een ander persoon, vrij om te gaan waar ik wil!’ Na zeven jaar van lijden en verdriet is Mairamou klaar voor een nieuw begin in haar leven.

Uw hulp
Zoals God omziet naar mensen in nood, willen Mercy Ships zich uitstrekken naar mensen, zoals Mairamou. Mercy Ships biedt gratis fisteloperaties aan voor vrouwen, die lijden aan incontinentie door beschadiging van de blaas tijdens de bevalling. Lees bijvoorbeeld ook onze verhalen van Gisele en Fanjakely. Maak een operatie voor deze vrouwen mogelijk door specifiek voor dit project een gift over te maken via www.mercyships.nl/doneer onder vermelding van ‘fisteloperatie’.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher