satan

God

18 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Mogen we de spot drijven met de duivel?

"Mogen we de spot drijven met de duivel? Of is iets/iemand bespotten in geen enkel geval hoe een christen zich behoort te gedragen?," vraagt een vragensteller zich af in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De hersteld hervormde predikant ds. B. M. Meuleman geeft antwoord.

"De satan is een machtige vijand, die je niet moet onderschatten," antwoordt Meuleman. "Hij was een goede engel met een bijzondere heerlijkheid, die nu zijn gaven, voor zover hij die niet verloren heeft, inzet om kwaad te doen. Hij is bijzonder listig en heel goed in staat om mensen en volken te misleiden. Hij wordt de overste van deze wereld genoemd en had zelfs macht over de dood," zegt de predikant verwijzend naar Hebreeën 2:14.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

De satan is dus geen vijand om te onderschatten of zomaar uit te dagen. Als je ondoordacht de spot met hem drijft en hem niet werkelijk serieus neemt als de grote tegenstander van God en Zijn kinderen, breng je jezelf onnodig in gevaar. Daag je vijand nooit uit zonder een goede reden! Tegelijk is het waar, dat Jezus door Zijn dood de duivel te niet heeft gedaan, wederom Hebr. 2:14. Hoewel de satan machtig is, is hij niet almachtig."

De dominee verwijst naar Maarten Luther. "Hij weerstond de duivel in zijn aangezicht, wanneer het ging om de eer van God. En ja, dan kon Luther ook de spot met de duivel drijven, om hem te laten zien, dat zijn macht gebroken was, dat Christus hem overwonnen had en dat de duivel niets meer was dan een verachtelijk, verwerpelijk wezen, bijvoorbeeld door tegen hem te zeggen: 'Heilige satan, jij hebt natuurlijk nooit kwaad gedaan en jij alleen bent natuurlijk heilig. Ga tot God en zie dat jezelf genade krijgt'.

Op deze manier mag je zeker de spot drijven met de duivel, maar ik hoop dat je begrijpt dat het dan moet gaan om de eer van God en het weerstaan van de satan wanneer je door hem aangevallen wordt."

Lees hier het volledige antwoord van ds. B. M. Meuleman.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher